0

К метът на Мадрид Хосе Луис Мартинес-Алмейда отправи покана до Новак Джокович да участва на големия турнир Mutua Madrid Open (MMA), което повдигна въпроса дали сърбинът наистина спазва изискванията за игра на испанския Masters 1000.

В момента световният номер 1 не би имал никакъв проблем да играе в турнира, тъй като Испания не изисква сертификат за ваксинация, за да получи достъп до територията си, както прави Австралия.

Мартинес-Алмейда поясни, че в крайна сметка всичко е в ръцете на централното правителство, което диктува здравната политика на страната: „Достъпът и условията за престой на Новак Джокович са регламент, който е от държавен характер и следователно в неговия случай правителството на нацията ще трябва да определи, когато той влезе в Испания, дали отговаря или не на изискванията и критериите, установени от правителството“.

По този въпрос испанският премиер Педро Санчес бе категоричен: „Мисля, че правилата са създадени, за да се спазват и няма никой над правилата. С абсолютно уважение и без намерение да се създават противоречия, всеки човек, независимо от името му и работата му или дали е спортист на високо ниво или не, трябва да спазва здравните разпоредби на съответната страна. И всеки спортист, който се надява да се състезава у нас, трябва да спазва здравните разпоредби на Испания”.

Джокович вече пребивава редовно в Марбея, където има имение, и никога не е имал и най-малък проблем да влезе в страната, въпреки че не е бил ваксиниран.

Според разпоредбите към момента и според изискванията за участие в турнира в Мадрид миналия сезон, нормално е Ноле да представи отрицателен PCR, за да участва. Все пак има доста време до началото на турнира, който е между 26 април и 8 май, и много неща може да се променят.

Шок! Няма да пуснат Джокович и на „Ролан Гарос“

Най-яркият пример е Ролан Гарос, турнир, в който Джокович щеше да може да участва без проблеми, но който сега затвори вратите си за сърбина, докато не бъде ваксиниран, защото Франция по-рано промени правилата си за covid и спортни събития.

Mutua Madrid Open може да бъде едва вторият голям турнир за годината за сърбина, който, освен Австралия, ще пропусне вероятно Мастърс 1000 в Индиън Уелс и Маями, тъй като Съединените щати също изискват ваксинация за влизане в страната.

Преди мадридския Mutua Madrid Open, Джокович може да бъде на Masters 1000 в Монте Карло и след Мадрид може да направи спирка в Рим, за да завърши обичайното си разтъпкване на червени кортове преди Ролан Гарос, който в момента му каза, че не е добре дошъл без ваксинация.