0

Н овак Джокович отказа допинг контрол на Купа Дейвис преди мача му с Камерън Нори, което още предизвиква бурни реакции в спортните среди. Ноле даде урина след мача, но бившият френски колоездач Марк Мадио, шеф на колоездачния отбор на Groupama-FDJ Марк Мадиот изригна срещу безнаказаността на сръбската звезда. Според него Джокович е трябвало да бъде санкциониран заради отказа си.

Мадио разясни: „Когато имаш антидопингов контрол и го знаеш, има някой, който те следва цял ден -  когато се подготвяш за мача, през целия мач. 

Веднага след като напуснете корта, той ви следва до съблекалнята или до мястото, където ще вземете душ. И ако не отидете директно до тоалетната (за даване на урина), той ви следва в залата за пресата, докато вземете антидопинговия тест. Затова не виждам каква е разликата дали ще направите антидопинговия тест преди или след мача.“

Мадио посочи, че има възможност след мача да не бъдат открити забранени продукти, взети преди това.

„Има няколко допинг продукта, които могат да бъдат открити (от допинг ченгетата) само през много ограничен период от време. 

И ако не направите теста преди началото на състезанието, времето на мача позволява остатъците от този продукт да бъдат елиминирани.

Откриването е възможно за ограничено време и затова бяха въведени проверки преди мач. И не е сериозно да те предупреждават, защото тогава няма да е изненадващ контрол!“

Поради тази причина Мадиот смята, че Джокович трябва да бъде санкциониран, още повече, че в колоезденето пропускането на допинг контрол се счита автоматично за положителна проба и носи санкция.

„Те имат право да извършват контроли преди и след състезание. Джокович отказа да се подложи на теста преди мача. Ако антидопинговият орган си свърши работата, Джокович трябва да бъде отстранен. 

Той е отказал да се подложи на тест преди мач и го е направил след това. В колоезденето те подлагат на тест и ако откажеш, той се води положителен, а положителен тест ти носи наказание. Нямаш право да пропуснеш проверка, такъв е регламентът.“

За Джокович се застъпи тенисистката Марион Бартоли, шампионка от Уимбълдън през 2013 г.

„Има правило: контролите винаги се правят след мачовете. Заради ефекта на дехидратация, концентрацията на урината е по-важна. Тестовете за откриване на допинг продукт са по-близо до реалността, когато урината е по-концентрирана“, изказа се като специалистка Бартоли.