0

О т вчера феновете на хандбала у нас живеят в ритъма на двата турнира под егидата на Европейската хандбална федерация, на които морската ни столица Варна ще бъде домакин. България участва в първата надпревара от 2 до 10 юли, като е в предварителна група А с Латвия, Чехия и Финландия. В група Б са Австрия, Нидерландия, Словакия, Турция и Грузия. Вторият турнир е 16 до 24 юли, а в него участват Израел, Литва, Гърция, Люксембург, Великобритания, Република Северна Македония, Швейцария, Румъния, Украйна и Косово. „Нашата федерация има сериозен опит в организацията на прояви от най-висок ранг и доказателство за това е, че Европейската централа ни гласува доверие за пръв път в историята един град да организира и двата Европейски шампионата“, похвали се генералният секретар на Българската федерация по хандбал Теодор Илиев.
Повод за хвалба обаче идва и отдолу. От детските и младежките отбори, които жадуват за състезания и големи арени. Днес ще ви срещнем с едно такова момиче – Едже Юмер.

Талантливото ляво крило на Спортист Кремиковци има безчет медали, ставала е шампион на България, избирана е за MVP, голмайстор №1 на България е с 44 гола. И няма как да е иначе, тъй като във вените й тече спортна кръв – дядо й е бил вратар, а баща й – волейболист. „Беше във втори клас, 2018-а, когато в училище разлепиха обяви, че възраждат женското хандбално направление. Повечето от класа й се записаха и Едже също поиска да опита. Началото беше трудно, тя беше и една от най-дребните... Но с течение на времето започна да й харесва, докато мнозина се отказаха. Три години по-късно – през 2021 г., клубът, който тогава бе на 3 години, стана шампион на България за 12-годишни. Биха Етър на финала с един гол. Беше невероятна радост. Тя много бързо напредна, дръпнаха я при 14-годишните, когато бе на 11, треньорът й Димитър Джетков много разчита на нея“, разказва ни на един дъх баща й Север. Той и съпругата му имат собствен фризьорски салон и по всякакъв начин се опитват да помагат на Едже.

Цялата история четете на страниците на днешния "Мач Телеграф"