0

Н овак Джокович записа още две изключителни постижения в тениса въпреки трудния за него сезон.

Бившият №1 в света спечели титлите в Тел Авив и Астана в поредните две седмици, с което трофеите в кариерата му достигнаха 90.

Те са завоювани в 19 различни държави, с което сърбинът се изравни с Роджър Федерер. Най-много от купите на Джокович са от САЩ (16). Във вечната ранглиста по турнирни победи той е пети, а повече от него имат Джими Конърс със 109, Федерер (103), Иван Лендъл (94) и Надал с 92.

“Не знам колко финали ще играя и колко турнири още ще спечеля, но целта ми винаги е била да стигна до най-големите висини в нашия спорт. Благодарен и благословен съм да мога да играя толкова добре в този етап от кариерата си. 35 години не са 25. Опитът в такива важни мачове помага”, увери Новак след финала срещу Стефанос Циципас в Астана.

Там той успя да направи още нещо изумително – излезе начело в класацията за най-висок процент спечелени мачове в историята. Джокович вече може да се похвали с 83.293% (1022 победи срещу 205 загуби на ATP ниво), втори е Рафа с 83.281% (1066 – 214), трети Бьорн Борг с 82.44% (654 – 140), а Федерер – четвърти с 82% (1251-275).

И още малко статистика – Ноле започна вчера своята седмица №200 поред в Топ 10, където е №7. Общо това е 755-ата му седмица в първата десетка на ранглистата, която е оглавявал рекордните 373 седмици.

Джокович призна, че сега ще може по-спокойно да доиграе 2022-а, след като за 15-и път си осигури участие във финалите на ATP в Торино, макар да не бе допуснат до Австралия и САЩ заради липса на ваксинация срещу COVID-19. „Не мога да си представя по-добро подновяване на сезона. Минаха повече от три месеца от финала на Уимбълдън. От Рим насам съм губил само от Рафа, всичко друго са победи. Мотивиран съм да приключа по начина, по който се представям в момента. Не виждам причина да спра, въпреки че има млади момчета, които предизвикат нас, старците. Това също е готино и интересно за спорта ни“, заяви звездата и увери, че „много иска да играе в Австралия, ако получи разрешение за влизане“.

На Зеления континент обаче общественото мнение е по-скоро против да се вдигне забраната му, която е до 2025-а. „Това ще бъде шамар за всички, които са се имунизирали и са постъпили правилно. Защо на Джокович му е позволено да се върне? Защо той е високопоставен тенисист с милиони долари в сметката си? Не трябва да важи едно правило за него, а друго - за останалите“, отсече бившият австралийски министър на вътрешните работи Карън Андрюс, въпреки че през юли Австралия отмени правилото, изискващо чужденците да разкриват ваксинационния си статус.