0

А мериканският лекоатлет Боб Биймън, вече 77-годишен, реши да осребри своя златен олимпийски медал от Мексико'68 за знаменития си исторически скок на дължина.

На 18 октомври 1968 г. се случва едно от най-митичните събития в историята на олимпийските игри. Нюйоркският скачач Боб Биймън успя да прескочи с цели 55 см тогавашния световен рекорд на дълъг скок и да закове изумителните и днес 8,90 м. Този рекорд устоя 23 години.

Днес той е готов да се раздели с медала и го е предложил на тръжната къща Christie's в Ню Йорк. 

Цената на медала започва от 400 000 щатски долара (367 000 евро по обменния курс).

Търгът ще се проведе на 1 февруари, а порталът вече е отворен за оферти за ценния експонат.

Изработен от позлатено сребро, медалът на Биймън показва от едната страна богинята на Победата, а от другата - понесена на ръце олимпийска шампионка

 Изработен от позлатено сребро, медалът на Биймън показва от едната страна богинята на Победата, а от другата - понесена на ръце олимпийска шампионка
Twitter

Самият Биймън не е направил никакво изявление защо заменя скъпоценния спомен срещу пари.
80 000 зрители на стадиона в Мексико Сики станаха свидетели на живо на подвиг, в който дори самият герой не повярва. 

"Колко имам? Не мога да повярвам", възкликна Биймън, когато видя как на съдиите им отне повече от двадесет минути, преди да обявят невероятния метраж.

Малцина знаеха тогава, че заради слабата оценка, която получи в квалификацията, американецът реши да купонясва вечерта преди финала и изпи няколко чаши.

„Това беше най-хубавото нещо, което ми се случи в живота ми в точния момент. Чудя се дали някакво странно (попътно) течение не ми е помогнало, но не видях нищо“, каза тогава Биймън, който взе златото със 71 сантиметра пред втория и който повече от 55 години по-късно все още е с втория най-добър резултат в историята на дисциплината.

Сегашният рекорд е 8,95 м, той бе поставен на 30 август 1991 г. в Токио от американския скачач Майк Пауъл.