0

Е нергийният гигант от Саудитска Арабия Aramco, една от най-скъпите и богати компании в света, подписа нов петгодишен спонсорски договор с тима на Астън Мартин във Формула 1, предаде Ройтерс.

Базираната в САЩ IT компания Cognizant остава  като стратегически партньор, докато публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия наскоро увеличи акциите си в Астън Мартин на 20,5%.

С което придоби и правото, като основен спонсор, да преименува отбора на Фернандо Алонсо. От 1 януари 2024 г. той ще бъде Aston Martin Aramco Formula One Team. 

Освен финансова мощ, един от гигантите в петролната индустрия и спонсорски стълб във Ф1 ще гарантира на тима от Силвърстоун и усъвършенствани горива и смазочни материали с доставката на двигателите на „Хонда“ от 2026 г.

Канадският милиардер Лоурънс Строл притежава отбора от Формула 1 и е мажоритарен акционер в автомобилната компания.

"Досега се радвахме на важно стратегическо партньорство с Aramco и тяхната подкрепа като наш основен спонсор за следващите пет години е ясна демонстрация на общите ни амбиции", заяви Строл в обръщение.

"От 2022 те играят ключова роля в приключението на Астън Мартин във Формула 1 и приносът им ще стане по-съществен през следващите години", каза още той.

Астън Мартин завърши последния сезон на пето място при отборите, благодарение на пилотите си Фернандо Алонсо и Ланс Строл. Тимът ще смени двигателите на Мерцедес с тези на Хонда от 2026.  

Източник: БТА