0

Л идерът в генералното класиране Марко Одермат спечели супергигантския слалом от Световната купа по ски алпийски дисциплини в Аспен (САЩ). 
Така швейцарецът стана първият алпиец в историята с пет победи в един сезон в тази дисциплина.

25-годишният Одермат, който е носител на Големия кристален глобус за миналата година, финишира за 1:06.80 минута след силно каране във втория и в третия сектор на трасето. 

Така той записа десета победа за сезона и 20-а в кариерата си.

С успеха швейцарецът си осигури малката Световна купа в дисциплината за първи път. Той взе трофея в гигантския слалом през 2022-а.

"Всеки кристален глобус е най-великото нещо в нашия спорт. Това показва, че сте били най-силният спортист през целия сезон", каза Одермат пред австрийската телевизия ORF.

Олимпийският шампион в гигантския слалом Одермат се радва на още един страхотен сезон, в който спечели златото в спускането и в гигантския слалом на Световното първенство във Франция миналия месец.

Германецът Андреас Зандерс стигна до първи подиум в кариерата си, след като остана втори с пасив от 5 стотни от секундата. Той е световен вицешампион в спускането от Кортина Д'Ампецо 2021.

Трети на 34 стотни финишира Александър Омод Килд (Норвегия), който вчера спечели спускането в Аспен.

Световният шампион от Мерибел 2023 Джеймс Крауфорд (Канада) раздели деветото място с французина Алекси Пентюро.

Марко Одермат е на върха в генералното класиране за Световната купа с 1626 точки, с 386 повече от втория Килде. Трети е друг норвежец Хенрик Кристоферсен с 874 точки. 

Българинът Алберт Попов е на 44-о място със 160 точки.

В подреждането в дисциплината супергигантски слалом Одермат има непредолим аванс от 188 точки пред Килде, след като с успеха днес събра 640 точки. 

Норвежецът е с 452, а на третата позиция е Винсент Крихмайер (Австрия) с 339 точки.