0

Б ългария очаква своите златни момичета – европейските шампионки по шахмат, днес около 15 ч. с полет от Белград.

Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева за първи път в историята триумфираха отборно с титлата европейски шампион.

Бившата световна шампионка и капитан на отбора ни в Будва Антоанета Стефанова коментира, че за първи път от 20 години се говори толкова много за шахмат в България.

"Не мога да повярвам. Ние сме шампиони! Спечелихме без да се налага да споделяме първото място“, каза тя.

„Мисля, че за първи път от 20 години шахът е толкова популярен в България. Много се радвам, че този път, този голям медиен шум е свързан с позитивни събития, не с негативни. Толкова съм щастлива с момичетата. Радвам се, че имаме такъв тим", подчерта Антоанета, която игра на първа дъска.

Следващото голямо състезание за нашия отбор е Олимпиадата догодина в Будапеща през лятото.

20-годишната Гергана Пейчева, която записа решаващата победа на 83-тия ход, донесла европейската титла на България в Будва, вече лети за Съединените щати, където е студентка.

Нейният баща Светослав разказа за БНР, че семейството му е похарчило между 150 000 и 200 000 лева за шахматната кариера на Гергана през последните 12 г.

„Гергана Пейчева не е получила нищо от федерациите през годините, навсякъде е участвала и се е готвила с лични средства и благодарение на спонсори. 

Шахматът е скъп спорт – пътувания по турнири, настаняване, плащане на треньори. Нашите млади шахматистки дължат всичко на техните родители.

За Гергана сме похарчили сума в порядъка на 150-200 хиляди лева в последните 12 години. Ще дам за пример, че един турнир в съседна Сърбия излиза поне 1000 лева. А когато състезателите не са навършили пълнолетие с тях пътува и родител, така че сумата се удвоява“, обясни Светослав Пейчев.

„Всички имаха принос за тази титла. Гергана започна отлично и записа 3 победи, после се разиграха и другите българки, накрая бяха важни успехите на Антоанета, Белослава Кръстева и Нургюл Салимова. Много се радвам, че дъщеря ми благодари на всички след победата - и на мен и майка си, тя оценява какво правим за нея“, добави той.

Гергана сега пътува за Далас, където е студентка втори курс в специалност „Бизнес мениджмънт“ в UT Dallas в Ричардсън. Тя е поканена там със стипендия заради шахматните си успехи. Преди това е завършила 91-а Немска езикова гимназия в София.

Още утре Гергана заминава на турнир с университетския отбор, за който играе на първа дъска.