0

М еждународната автомобилна федерация (ФИА) обяви в сряда календара за 2024 година във Формула 1. Той ще включва рекордните 24 състезания, като за пръв път от почти 40 години ще има състезания в събота, които ще бъдат три на брой.

Сезонът ще започне на 2 март в Бахрейн и ще завърши на 8 декември в Абу Даби, пише БТА.

За пръв път от 1985 година обаче ще има три състезания в ден, различен от неделя. Едно от тях ще бъде това в Лас Вегас, което ще дебютира в календара на Формула 1 на 18 декември. Гран при на Бахрейн и Гран при на Саудитска Арабия, първите два старта за сезона, също ще бъдат в събота.

Друга важна промяна спрямо сезон 2023 е изместването на Гран при на Япония от септември за април. Така керванът ще пътува за страната на Изгряващото слънце направо от Австралия, след което ще се отпрати към Китай. Мястото на Гран при на Япония пък ще бъде заето от Гран при на Азербайджан в септемврийския слот. Седмица след него ще бъде стартът в Сингапур, което ще предложи едно от най-сериозните логистични препятствия през годината.

Гран при на Катар пък се премества от средата на октомври за началото на декември. По време на сезона ще има две триседмични паузи. Първата е през август, а втората ще обхване края на септември и началото на октомври.