0

Глазгоу, Снежана Иванова, специален пратеник на telegraph.bg

Американецът Крисчън Колман си върна световната титла на 60 м в зала! Във финала на най-атрактивната дисциплина в Глазгоу той постигна убедителна победа срещу големия си конкурент и свой сънародник Ноа Лайлс. Колман спря хронометрите на 6,41 сек – най-добър резултат в света за сезона, а Лайлс остана на 3 стотни зад него – 6,44 сек.


С бронза се окичи Аким Блейк от Ямайка с 6,46 сек.


През 2018 г. на световното в Бирмингам Колман спечели титлата малко, след като бе поставил световния рекорд в късия спринт от 6,34 сек. Преди две години в Белград обаче той отстъпи на олимпийския шампион Марсел Джейкъб от Италия, като и двамата дадоха време от 6,41 сек.


За Ноа Лайлс, който е световен шампион на 100 и 200 м от миналото лято в Будапеща, пък това бе първи шампионат на закрито. По време на националното първенство на САЩ той победи Колман с 0,01 сек, регистрирайки свой личен рекорд в дисциплината от 6,43 сек.


Техният сънародник Райън Краузър доказа, че е най-силният мъж в сектора за тласкане на гюле. В Глазгоу той прибра единственото липсващо злато в кариерата си, като спечели титлата с рекорд на шампионатите от 22,77 м, постигнати в петия опит.31-годишният риж гигант има две олимпийски титли – от Токио 2020 и Реа де Жанейро 2016, две световни титли на открито – от Будапеща 2023 и Юджийн 2022, но на планетарното първенство в зала в Белград през 2022 бе втори.

Състезанието ще се запомни и с неприятна случка, която за щастие се размина без сериозен инцидент. При един от опитите си американецът Роджър Стийн не успя да нацели сектора и уреда му излетя извън огражденията, озовавайки се направо по пистата, където в същия момент бягаха състезателите на 1500 м. Те за щастие бяха на 50-ина метра от сектора и никой от тя не пострада.

Белгийката Ноор Видтс стана първата жена, дублирала световната си титла в зала в петобоя. Тя спечели златото с най-добър резултат в света за сезона от 4773 точки. Среброто с национален рекорд на Финландия вез Сага Ванинен с 4677 т., а бронзът стана притежание на нидерландката Софи Доктер с 4571 т.


За съжаление битката за отличията се проведе без една от големите фаворитки – Мария Висенте от Испания, която получи разкъсване на ахилесовото сухожилие по време на скока на височина и й предстои операция, която ще я извади от целия летен сезон.


Австралийката Никола Олислагер спечели титлата в скока на височина.

Медалистките в скока на височина

 Медалистките в скока на височина
Getty.com

Олимпийската вицешампионка от Токио 2020 единствена преодоля 199 см, а след като си бе осигурила златото, поиска височина от 202 см, но не сполучи.
Никола, която е на половина хърватка, отне световната корона от шампионката в зала от Белград 2022 и на открито от Будапеща 2023 Ярослава Магучих от Украйна, която се задоволи със 197 см. 


Бронзът малко изненадващо, но заслужено, стана притежание на словенката Лиа Апостоловски, която изравни личния си рекорд от 195 см и с по-малко фалове изпревари германката Кристина Хонсел, завършила четвърта също със 195