0

К оронавирусът заплашва да създаде проблеми на организаторите на Обиколката на Франция преди старта в събота. Болестта създаде хаос в най-голямото състезание по колоездене в света през 2020 и 2021 година, преди да намалее, но тази година нарастват случаите на заразени сред отборите, съобщава ДПА.

Звездата Тадей Погачар се разболя от COVID-19 по време на подготовката си, но симптомите му бяха леки.

Белгийският световен шампион в бягането по часовник Ремко Евенепул реши да носи маска, а в отбора на защитаващия титлата си датчанин Йонас Вингегор PCR тестовете и дезинфекцията на ръцете отново са част от стандартните процедури в допълнение към маските.

"Не искам да плаша хората, че съм болен. Добре съм, но внимавам. Влизаме в контакт с много хора тук. Не искам да завърши "Тур дьо Франс" като Джирото миналата година", каза Евенепул.

През 2023-а той отпадна в първия почивен ден на Обиколката на Италия, докато водеше в класирането, след като се зарази с вируса.

В тима на "Висма" коронавирусът засегна Сеп Кус, шампион от Вуелтата, който отпада от състава.

"Сеп е много ценен. Ще ни липсва много. Не само на мен, но и на целия отбор", каза Вингегор.

Погачар призна, че е преминал леко през болестта.

"Възстанових се добре. COVID-19 вече не е толкова сериозен, колкото беше преди. Вече прекарах вируса. Организмът свиква. Не беше толкова лошо и мина бързо", добави той.

В момента няма официални протоколи за коронавирус от организаторите и всички мерки се оставят на преценка на отборите.

Коронавирусът също беше незначителен проблем на неотдавнашното европейско първенство по лека атлетика в Рим, а организаторите на олимпийските игри в Париж се надяват, че той няма да причини големи проблеми на най-голямото спортно събитие от 26 юли до 11 август. 

Обиколката на Франция ще стартира в събота в италианския град Флоренция.

Източник БТА