0

П редседателят на БОК Стефка Костадинова и служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков се срещнаха с ръководителите на Пловдив и със студенти от ПУ „Паисий Хилендарски“ в Деня на българския спорт.

Световната рекордьорка в скока на височина и баскетболната легенда бяха посрещнати в Общината от кмета Костадин Димитров и част от общинските съветници. 

Преди това появата на Костадинова и Глушков в Пловдивския университет предизвика истински фурор от желаещи да чуят техните послания, да се снимат с тях или да вземат автограф. Двамата бяха посрещнати от ректора проф. Румен Младенов и от Валентина Маргаритова – ръководител Катедра „Теория и методика на физическото възпитание и спорта“ към Биологическия факултет.

Председателят на БОК и министър Глушков проследиха многото надпревари и демонстрации, с които се отбелязва традиционния празник на Университета по случай "Световния ден на спорта", а в отделните активности се включиха над 1500 участници. 

Стефка Костадинова поздрави студентите, преподавателите и служителите на Университета, а след това говори по желаните от тях теми за световния рекорд в скока на височина, подготовката на българските олимпийци за Париж 2024 и доброволчеството.

Световната рекордьорка в скока на височина изрази радостта си, че в този ден е в родния си град Пловдив, който по думите ѝ е „люпилня за таланти“.

Костадинова заяви, че целта е България да изпрати 42-ма спортисти в Париж, колкото са били и българските участници на Игрите в Токио 2020. 

„До момента имаме 36 спортисти, които са покрили нормативи. Очакваме и още през юни месец. Както помните, в Токио бяхме с 42-ма спортисти и взехме шест медала, три от които златни. Три пъти чухме българския химн. Тази олимпиада беше женска, защото само момичета спечелиха медалите“, заяви Костадинова.

„Каквото и да спечелим, на което и място да се класираме – всеки един от спортистите го заслужава. Искам да им кажа обаче, че квота се покрива, но сега започна най-тежкото – да се борят за медали“, допълни председателят на БОК.

Георги Глушков потвърди, че най-важното не е взимането на квоти за олимпийските игри, а завоюването на отличия. 

„Квотите се покриват, а медалите се печелят със сърце и с името на България“, каза Георги Глушков.