0

Л еброн Джеймс счупи рекорда за най-много точки в НБА. Звездата на Лос Анджелис Лейкърс вкара 38 на Оклахома при загубата на тима си със 130:133 у дома. Още в третата четвърт той стана №1 в историята. 10.9 секунди преди края на частта, с изстрел с отскок назад, Джеймс събра 38 388 точки и счупи рекорда на Карийм Абдул-Джабар, който се задържа 34 години.

Леброн вдигна ръце във въздуха, а след това се усмихна. Абдул-Джабар, който бе една от многото звезди на трибуните, стана на крака и започна да го аплодира. Мачът бе спрян временно, а близки на Джеймс, включително майка му, съпругата му и децата, излязоха на терена за церемония, с която бе отбелязан моментът. 
Абдул-Джабар стана рекордьор по точки в редовния сезон на 5 април 1984, а през 1989 г. се оттегли с 38 387 точки. През годините няколко звезди бяха близо до рекорда ми. Карл Малоун завърши само на 1459 точки зад него. Кобе Брайънт – на 4744, Майкъл Джордан – на 6095. Леброн, наричан Краля още от началото на кариерата си, изпревари всички тях, а вече е и пред Абдул-Джабар. Той излиза начело в класацията в 20-ия си сезон, колкото има и легендата на Лейкърс.

Абдул-Джабар подаде топка на Леброн в церемониално предаване на щафетата. Двамата позираха с комисаря на НБА Адам Силвър, а след това и заедно. Джеймс се разплака, а след това се обърна към публиката. 

„Искам да благодаря на всички вас. Вие сте единствени по рода си. Да съм заедно с такава легенда като Карийм е страхотно. Моля ви, станете и аплодирайте Капитана. Благодаря на семейството си, на тези, които ме подкрепяха. Благодаря, че ми позволихте да бъда част от нещо, за което винаги съм мечтал“, каза Леброн, който вече е с актив от 38 390. 

На трибуните бяха редица звезди – легенди в НБА, рапъра Джей-Зи, Флойд Мейуедър, Джон Макенроу и други.