0

Б ившият министър на младежта и спорта Красен Кралев отговори в профила си във Фейсбук на сегашния ръководител на ведомството Радостин Василев, който публикува клип за разрухата на Зимния дворец в София

Кралев обяви, че показаните кадри от ММС „са направени изключително манипулативно“.

„Силата е в истината! Публикуваните преди два дни кадри от Министерството на младежта и спорта, за които се твърди, че са от „Зимния дворец“, са направени изключително манипулативно – целенасочено бяха показани помещения, които нямат абсолютно никакво отношение към спортно-тренировъчния процес и които никога не са били обект на ремонтни дейности“, написа Кралев.

„Във видеото се вижда вход на сградата, който не се използва от 30-40 години. Кадрите от порутени помещения, за които се твърди, че се използват от спортисти, всъщност са заснети от две дискотеки и фитнес на територията на „Зимния дворец“, използвани от различни наематели в последните 20 години. 

Гигантската манипулация под формата на аматьорски видеоклип е очевидна. Ако „силата е в истината“ - защо не бяха показани кадри на „Зимния дворец“ преди и след ремонта – защо не снимаха основната или тренировъчната зала, нито съблекалните?! 

През 2017 година инвестирахме 5 милиона лева за спешен ремонт на основните помещения в „Зимния дворец“, които се използват от спортистите. Това е направено чрез ЕСКО договори, а не с държавни пари. 

Бяха ремонтирани състезателната зала, тренировъчната зала, както и съблекалните за спортистите. Дограмата беше изцяло подменена, беше поставена топлоизолация на покрива и на външните стени, беше подменена и осветителната инсталация. 

Аз поддържам постоянна връзка с атлети като шампионката ни във фигурното пързаляне Александра Фейгин, с нейната треньорка Ина Лутай и други състезатели по фигурно пързаляне, със състезателите по шортрек и с Евгения Раданова. 

Мога да ви уверя, че всички, които използват залите, са много благодарни и до днес за направеното в „Зимния дворец“. 

Призовавам Радостин Василев най-после да влезе в ролята си на министър на младежта и спорта!“, завършва Красен Кралев.

Тази седмица министър Василев реагира остро на изявление на президента на Българската федерация по плувни спортове Георги Аврамчев, че до средата на април от министерството още няма преведена „нито стотинка“ за подготовката и издръжката на плувните спортове.

„Аз съм убеден, че за месеците януари, февруари, март и април всички от Министерството на спорта и от екипа на г-н Василев са получили своите заплати, но… българските треньори и българските състезатели по плуване не са получили и 1 стотинка“, заяви Георги Аврамчев. „Доказателство е публикуваното от самия г-н Василев, разплащателно нареждане, че на 15 април са преведени парите. Надявам се, че ще дойдат и ще бъдат изплатени, но това потвърждава моите опасения, че спортът ни върви с 10 години назад“.

Георги Аврамчев изрази изненадата си, че общува с министъра чрез медиите, въпреки че чака от 20 дни да се срещне лично с него. “Първо искам да отбележа, с изненада, че ние трябва да си говорим с г-н Василев през медиите, което за мен не е нормална практика. Министърът на спорта и президент, на която и да е спортна федерация, да си контактуват през медиите. Но вината не е при мен… От 20 дни чакам среща с него, надявам се, че някой път ще я осъществим“, заяви Аврамчев.

Във връзка с анонсираното от министъра рекордно финансиране на плуването за 2022 г., той подчерта: „Документите са на разположение във федерацията и могат да бъдат предоставени. Голямото увеличение, рекордният бюджет, който г-н Василев обяви, са от 261 лева - Българска федерация по плувни спортове (БФПС) е получила повече финансиране за 2022 година. Документите са пред мен, който иска мога да ги предоставя, те са налични във федерацията”, заяви Георги Аврамчев за Спортал. „Ако това е отношението към плувните спортове след грандиозния ни успех - 261 лева увеличение!“

В началото на месеца пък Радостин Василев изиска публично от Българска федерация по биатлон да бъдат възстановени средства в размер от 98 129 лева плюс лихви, предоставени за финансиране на участията в различни международни състезания в първите два месеца на 2022 година, които включваха и Зимните олимпийски игри в Пекин.

Като причина той посочи, че от Федерацията не са били предоставили нужната документация за изразходването на средствата, което е накарало министъра на спорта Радостин Василев да уведоми с писмо председателя на БФ Биатлон Екатерина Дафовска, че средствата трябва да бъдат възстановени. Писмото е било предоставено в офиса на централата вчера (5 април 2022 година).