0

Г рупа от 11 състезатели ще представя България на Европейското първенство за младежи и девойки до 20 години в Йерусалим (Израел) от 7 до 10 август.

В състава са включени 18-годишната Пламена Миткова, световна шампионка на скок дължина във възрастовата група от Кали 2022, както и Радина Величкова, която във вторник спечели сребро на скок дължина на Европейския младежки олимпийски фестивал в Марибор (Словения). В Йерусалим 16-годишната Величкова ще бяга и в спринта на 100 метра, както и на фестивала.

Сред лидерите на тима при младежите са европейският шампион на троен скок за юноши до 18 години Лъчезар Вълчев, както и Божидар Саръбоюков, който ще се състезава в две дисциплини - скок дължина и троен скок, в които стана национален шампион при мъжете в началото на юли във Велико Търново.

Саръбоюков, който е сребърен медалист на скок височина от Световния шампионат до 20 години в Кали през миналия сезон, тази пролет се класира на четвърто място в скока дължина на Европейско първенство за мъже в зала в Истанбул през март.

Състав на България:

ДЕВОЙКИ:
Радина Величкова - 100 метра и скок дължина
Ирен Саръбоюкова - скок височина
Пламена Миткова - скок дължина
Петя Бозукова - троен скок 

ЮНОШИ:
Христо Илиев - 100 метра
Радостин Миленов - 110 метра с препятствия
Божидар Саръбоюков - скок дължина и троен скок 
Лъчезар Вълчев - троен скок 
Васил Русенов - троен скок 
Тодор Петров - гюле
Симеон Касълс - диск