0

О тборът на Левски е новият носител на Купата на България по баскетбол за мъже след успех срещу ЦСКА с 86:81 (20:27, 24:15, 24:14, 18:25).

Това е 15-а купа за „сините“, която дойде след успех над вечния съперник, а двата тима не яха играли финал в последните 30 години. За капитана на Левски Асен Великов и за ветерана Златин Георгиев това е 7-а купа на България в техните кариери, като Голди прибави трета поредна (предишните две с Рилски спортист).

Двубоят в зала "Арена София" започна по-добре за "сините", които взеха преднина от четири точки на старта, а след това стигнаха до 8:5. След това обаче "червените" успяха да обърнат и дори за кратко имаха преднина от 10 точки, преди първата четвърт да завърши при 27:20 в полза на ЦСКА. 

Втората четвърт отново бе много оспорвана и въпреки че "сините" бяха догонващи през повечето време, с две тройки на Марио Боянов Левски взе водачеството с 44:42 в самия край на втората четвърт. В третата част пък Левски увеличи преднината си на 12 точки като Алън Арнет блестеше най-ярко за "сините" - 68:56 преди последната четвърта част във финала. 

Левски спечели Купата на България по баскетбол след успах над ЦСКА във финала
баскетбол баскетбол баскетбол
29

Левски поведе дори с 13 точки по време на четвъртата четвърт, но в последните минути ЦСКА успя да се върне в срещата и намали дори на 4 точки изоставането си. Все пак Левски удържа преднината си в един много драматичен финал и вдигна трофея.

Най-резултатен за "сините" бе Алън Арнет с 22 точки, а на сметката си той добави 3 борби и 2 асистенции. Също силен мач направи Серхий Павлов, който завърши с 14 точки, 5 борби и 2 асистенции. 
Най-резултатен пък за ЦСКА бе Брендън Йънг с 22 точки, 3 борби и 2 асистенции на сметката си.

След края на мача разочарован фен на „червените“ потърси саморазправа с Алекс Симеонов, та се наложи съотборниците и стюардите в залата да се намесят, за да предотвратят по-сериозно меле.

Баскетболистът на Левски Серхий Павлов бе избран за Най-полезен играч (MVP) на турнира. Украинецът бе с основен принос за победата срещу ЦСКА във финала. Той завърши срещата с 14 точки и 5 борби, което му отреди и най-висок коефициент от състава на победителите – 19.