0

М ию Като (Япония), която миналата неделя се сдоби с печална слава, след като бе дисквалифицира от турнира на двойки на Откритото първенство на Франция, в четвъртък достигна до другия край на емоциите с триумф на смесени двойки.

Във финалния мач Като и партньорът ѝ Тим Пюц от Германия надиграха с 4:6, 6:4, 10-6 канадката Бианка Андрееску и новозеландеца Майкъл Винъс.

Като и Пюц можеха да спечелят мача и в двата сета, но в първия пропиляха аванс от 4:2 гейма. Във втория те направиха само един пробив, но той дойде в най-подходящия момент - при последното заставане на сервис на Майкъл Винъс. В тайбрека до 10 точки първата смяна на полетата дойде при 3:3, но след това Като и Пюц направиха пет поредни точки, за да се откъснат напред с 8:3, което реши срещата в тяхна полза.

За 28-годишната Като това е първа титла в турнир от Големия шлем, като същото важи и за 35-годишния Пюц, съобщава БНР.

Като бе дисквалифицира от турнира на двойки при жените, тъй като при спряла игра уцели, макар и неволно, едно от момичетата, които подават топките край корта. По тази причина тя бе лишена от спечелените от нея точки и пари за достигането до третия кръг на турнира - решение, което японката в момента обжалва.