0

О лимпийската шампионка от Пекин 2022 Лара Гут-Бехрами (Швейцария) успя да се вдигне от 9-о място в първия манш и накрая се поздрави с победа в гигантския слалом в Солдеу (Андора). Времето на Гут-Бехрами е 1:59,27 минути (1:01,70 – първи манш; 57,57 – втори манш). Победата за швейцарката имаше особена стойност днес, тъй като след това състезание тя вече води в класирането за Световната купа.

Тя изпревари с минималната разлика от 0,01 секунди Алис Робинсън (Нова Зеландия). Третото място е за Ей Джей Хърт от САЩ, която остана на 0,15 секунди. 

Гут-Бехрами не само печели четвъртия гигантски слалом за настоящия сезон и общо 43-ата си победа за Световната купа, но и повежда в генералното класиране, след като събра 1214 точки. Микаела Шифрин (САЩ), която днес не се състезава, слезе на 2-о място с 1209 точки. Трета за големия Кристален глобус е Федерика Бриньоне, която има 928 и увеличи аванса си пред контузената и напуснала трасетата до края на сезона Петра Влъхова (Словакия).

Италианката Марта Басино водеше след първия манш с преднина от 6 десети. Но във втория загуби много в горната част на трасето и влезе във финалния наклон с изоставане 4 десети. При това положение вече нямаше как да навакса и завърши на 6-то място. Бриньоне беше втора след първия манш, но както и Басино, тя също не успя да се адаптира в долната част на трасето и изостана. Времето й обаче беше малко по-добро и тя се нареди 5-а.