0

О лимпийските шампиони от САЩ трябваше да разчитат на победен кош на ЛеБрон Джеймс и впоследствие на пропуски в последната атака на своя съперник, за да излъжат Южен Судан и да го победят със 101:100 (24:26, 20:32, 37:18, 20:24) в “O2 Арена” в Лондон.

20 секунди преди края на редовното време американците губеха с точка при 99:100, но Джеймс взе нещата в свои ръце и преодоля персоналния си пазач Джей Ти Тор, за да завърши с поднасяне под коша. В ответното нападение Южен Судан бе изключително близо до това да запише най-великата победа в своята история, но първо стрелбата на Карлик Джоунс не намери целта, а след това Уениън Гейбриъл и негов съотборник си попречиха при опита за добавка и така американският тим се спаси от позорна загуба, само седмица преди старта на Олимпийските игри в Париж.

Американците започнаха мача по безобразен начин и стреляха 1/11 от далечно разстояние в един момент от първото полувреме, докато от другата страна мотивираният африкански тим трупаше преднина, която достигна цели 16 точки към края на втората четвърт при 42:58.

Естествено, големите звезди от НБА се отпушиха след почивката, като в последните три минути от третата четвърт Щатите записаха серия от 16:0, чрез която поведоха с 81:76. Това обаче далеч не беше краят. Противно на очакванията сърцатият тим на Южен Судан продължаваше да се бори със зъби и нокти за победата и с кошове на Мерайъл Шейок резултатът стана 99:97 в последната минута. Последва нелеп пропуск на Антъни Дейвис при опит за alley-oop забивка, което позволи на символичните гости да стигнат до точка преднина чрез тройка на Джей Ти Тор за 99:100.

След таймаута, поискан от Стив Кър, ЛеБрон игра един на един срещу Тор и вкара през него за 101:100, като след това Карлик Джоунс пропусна, а Уениън Гейбриъл и Бул Куол си попречиха в опита за добавка и така американците се спасиха.

ЛеБрон Джеймс беше най-резултатен за САЩ с 23 точки, 6 борби и 6 асистенции. Антъни Дейвис допринесе с дабъл-дабъл от 15 точки и 11 борби, Джоел Ембийд записа 14 точки и 7 овладени топки, Стеф Къри завърши с 12 точки, а Антъни Едуардс наниза 11.

Мерайъл Шейок поведе колоната за Южен Судан с 25 точки. Карлик Джоунс постигна значим трипъл-дабъл от 15 точки, 11 борби и 11 асистенции, Джей Ти Тор регистрира 14 точки, а Уениън Гейбриъл прибави 10 точки и 6 борби.