0

Н ационална стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта (2022-2034) да бъде изготвена от спортното министерство е амбициран служебният министър Весела Лечева. Това обяви самата тя при представянето на екипа си пред журналисти, в който влизат заместниците й Петър Георгиев и Петър Бучков. 

Документът, за чието изготвяне ще бъде използван капацитетът на специалисти от НСА, БАН, НСИ и всички министерства, които имат отношение към тази политика, ще бъде оставен за ползване на следващото редовно правителство. 

„Трябва да престанем да броим медалите. По-важен е броят на спортуващите хора в България, на децата, които са заети в организирана форма на спорт“, категорична е Лечева - самата тя носителка на два олимпийски сребърни медала и много титли от европейски и световни първенства в стрелбата.

Лечева настоя да се направи мониторинг за физическата годност на нацията. 

ММС

Това обаче не означава, че министерството ще загърби елитните спортисти. „Чудеса за 3 месеца не могат да се очакват, но нашата цел е да осигурим спокойствие и сигурност за спортистите. Само след две години са олимпийските игри в Париж и за мен като министър е важно да бъдат създадени добри условия на състезателите. Диалогът със спортните федерации също е изключително важен“, подчерта Весела Лечева. 

Относно анонсираните инфраструктурни проекти от предшественика й Радостин Василев, Лечева е категорична, че няма да прави спънки за реконструкцията на стадион „Българска армия“ от ЦСКА, но ще следи стриктно дали всички интереси на държавата се спазват.

Относно болезнената тема за комплект „Червено знаме“, който тъне в разруха от години, Лечева е категорична, че няма да вземе сама решението какво да се прави с него. Предшественикът й Радостин Василев обяви, че държавата ще отпусне 50 млн. лв. за реконтрукцията му и започна обследване на бетонните конструкции чрез екип от специалисти от университета по архитектура и геодезия. „Такива пари няма в бюджета на ММС“, обяви Лечева. Тя обаче даде да се разбере, че е против кърпенето на парче на остарели обекти, които няма как да отговорят на съвременните нужди и изисквания. 

В бюджета на ММС няма заложени и обявените 15 млн. лв. за довършване на „Арена Бургас“, чието изграждане вече погълна 65 млн. лв. Не фигурират и 100-те милиона лева, които Василев обяви, че ще раздаде на професионалните футболни клубове, обяви още Лечева. 

ММС

„Проблемът със залите като тази в Бургас е, че се правят проекти, в които се наливат огромни средства без да се взима предвид тяхната ефективност и възможността за бъдещата им експлоатация и поддръжка“, констатира министърът. 

Лечева обяви още, че „вижда проблеми“ във функционирането на държавните дружества под шапката на ММС, както и на спортния тотализатор, но обеща да говори за тях на нарочна пресконференция следващата седмица