0

Д вата златни медала на Цанко Цанков, които спечели на Световното първенство по ледено плуване в Талин, Естония на 200 и 450 метра свободен стил, са рекорди на планетата. Това официално беше съобщено тази сутрин от Мария Коскинен – директор в International Winter Swimming Federation. 

В имейла изпратен до Цанко Цанков е упоменато, че времената на 200 метра от 2:08.80 минути и това на 450 метра – 5:21.59 са най-бързите в историята на Световните първенства във възрастовата група 30-39 годишни.

Именно там е и най-сериозната конкуренция от състезатели и постиженията са от изключително значение. 

Цанков добави още едно отличие от завършилия шампионат в Талин, бронз на 25 метра бътерфлай. 

Така бургазлията е първият наш сънародник с три отличия от Световно първенство по зимно (ледено) плуване в досегашните издания на континенталните първенства. 

В Естония участваха 1012 плувци от 41 държави, като от България беше само Цанко Цанков.  

"Много съм щастлив и горд, че освен златните медали съм и двукратен световен рекордьор. Това е прекрасно за България, защото зимното плуване се развива с много бързи темпове и става все по-популярно по света“, реагира рекордьорът.

„Сега всеки, който реши да види постиженията на 200 и 450 метра в ледени води ще прочете срещу тях името на България. 

Само да припомня ,че първенството в Талин беше от най-трудните в зимното плуване – клас А, което го прави още по- значимо като официални резултати. 

Аз продължавам с подготовката си в Черно море за предстоящото ми участие в плувния маратон в Нова Зеландия и другата седмица ще обявим подробностите около събитието. 

Имам и конкретно предложение за участие в маратон с най-добрите в света, което не е правено до сега от друг българин, но за него е рано да говоря. Нещо като гросмайсторско състезание в открити води с много сериозен интерес. 

Ще го обява на по-късен етап. Благодаря на всички за подкрепата и уважението“, каза Цанко Цанков. 

Източник: БТА