0

Днес на 65 години става най-успешният български скиор алпиец Петър Попангелов. Той е роден на 31 януари 1959 г в Самоков. От 2-годишен е качен на ски от своя баща Петър Попангелов-старши. От тогава Пепи се отдава изцяло на ските и с резултатите си радва цяла България. В Световната купа влиза през 1977 г. За 11 сезона сред най-добрите той постига една победа (Ленгрис, Германия, през 1980 г.), шест втори и четири трети места. Общо 37 пъти е в топ 10. Носител е на Европейската купа. Два пъти е шести на зимни олимпийски игри - Лейк Плесид 1980 и Сараево 1984 г. Участвал е и на Игрите в Инсбрук 1976 и Калгари 1988. Той е трикратен световен студентски шампион в дисциплината слалом. Шампион на България е 26 пъти. Има титли във всички възрастови групи. През 2009 година е удостоен от президента с орден "Стара планина". Ето какво каза по повод юбилея си Попангелов пред „Мач Телеграф“.

- Г-н Попангелов, честит рожден ден! Как ще посрещнете празника?
- Благодаря. Ще празнувам в тесен кръг. 12-13 човека ще дойдат на гости, надявам се да се забавляваме добре. По-голямо празненство предвиждам за 70-годишнината, дай Боже да сме живи и здрави до тогава.
- Коя е най-голямата изненада, която са Ви правили на рожден ден?
- Много хубави и топли моменти съм имал, но сега се сещам за 60-годишнината, когато дъщеря ми Петра, която живее в Германия, дойде за рождения ми ден, без аз да знам. Уж нямаше да идва, пишехме си съобщения същия ден... И когато на Боровец се бяха събрали на пистата малките скиори и ми подаряваха цветя за празника, изведнъж я видях. Голяма изненада беше, страшно се развълнувах. Много хубаво беше и на 50-годишнитата ми, когато с моя кум Георги Янакиев, Бог да го прости, организирахме невероятно тържество.

Цялото интервю - четете в днешния брой на "Мач Телеграф"