0

Б ългарското участие на Европейското първенство по лека атлетика в зала в Истанбул започна с Георги Начев в квалификациите на троен скок при мъжете. 23-годишният национал, който живее и третира в Мисури (САЩ) направи фаул в първия си опит и 15.81 във втория. Третият скок на Начев бе най-силен, но измерването се забави с повече от 10 минути, а накрая на таблото се появи резултат 15.55 м, с което той зае 15-а позиция. След това стана ясно, че има объркване и с останалите резултати от четвъртия опит и съдиите дадоха право на всеки участник да прави извънреден четвърти опит. В него Начев постигна 15.92 м и с личен рекорд завърши на 14-то място в крайното класиране. Олимпийският и световен шампион Педро Пичардо постави национален рекорд на Португалия в зала със 17.48 м и завърши първи в квалификацията. Освен него никой друг не успя да покрие квалификационната норма за финала от 16.70 м. Батухан Чакър (Турция) оформи осмицата за финала с резултат 16.20. Георги Начев, който е студент в САЩ, имаше само едно състезание преди европейското първенство. На 25 февруари записа 15.83 м. Зариди положителна проба за коронавирус, той е трябвало да изкара 10-дневна изолация, като през това време е можел само да тренира в фитнес в един гараж. 

„Знаех, че не съм готов на 100 % за това състезание, но исках да участвам, за да набирам опит.“ – заявки след квалификацията Начев – Обстановката на европейското е чудесна и ме мотивира за по-силни резултати. Имах контузия през есента, после изкарах Ковид и успях да тренирам пълноценно само две седмици преди европейското. Плановете с треньора ми Илиян Чамов са да участвам на състезанията от сезона в САЩ, които тепърва предстоят. След това целта ми е участие на националния и балкански шампионат, защото те носят и добри точки за ранглистата на Световната атлетика. Добри класирания и резултати на тези състезания могат да ми донесат и квота за ссветовното първенство в Будапеща през лятото.“ Финалът в дисциплината е в петък 3 март.

Европейското бе открито лично от президента на ЕА Добромир Карамаринов."Горд съм да открия Европейското първенство в зала в Истанбул. Турската федерация е свършила отлична работа по подготовката на първенството въпреки ужасяващото земетресение. Заедно сме по-силни, каза в словото си на откриването Карамаринов.

На връх националния празник ще участват трима наши атлети. Сутринта в 8,10 ч (бълг.вр) започва квалификацията на скок дължина при мъжете с Божидар Саръбоюков. След него в 10 ч Александна Начева ще опита да намери място във финала на троен скок. Вечерта от 18,00 ч е квалификацията на скок височина с Тихомир Иванов. Заради работния ден днес зала "Атакьой" не успя да се напълни, но за следващите дни домакините са уверени, че и това ще стане. Като подарък към зрителите организаторите са поставили по едно турско знаме на всички седалки на най-голямата трибуна.

Истанбул

Пламен Вълков, наш пратеник