0

С ветът на леката атлетика получи огромен удар: Келвин Киптум, 24-годишният световен рекордьор в маратона, загина в автомобилна катастрофа заедно с треньора си Жерве Хакизимана, съобщи "Марка".

Фаталният инцидент става на двулентовия път  между Елдорет и Каптагат, два емблематични града в Голямата рифтова долина, където живеят и тренират по-голямата част от кенийските бегачи на дълги разстояния. 

Новината тръгна първо в социалните мрежи след информация от шефа на пътната полиция Денис Муга. 

По-късно семейството на Киптум потвърди смъртта му, докато неговият мениджър, нидерландецът Марк Кортиенс, се опита, безуспешно, да се свърже с тях, надявайки се, че съобщеното от кенийските вестници не е вярно. 

Според местна информация Киптум е шофирал автомобил „Toyota“ с двама пътници: неговият треньор и жена, идентифицирана като Шарън Косгей, която е оцеляла, макар и със сериозни наранявания. 

Полицията съобщи, че Киптум е загубил контрол над автомобила около 23 часа местно време, излязъл от пътя, блъснал се е в голямо дърво и е паднал в канавка.

Киптум, родом от Чепкорио, навърши 24 г. на 2 декември 2023 г. Той беше женен за Асенат Ротич и имаше две деца.

Миналата година в Чикаго постави нов световен рекорд в маратона с извънземно време: 2:00:35 часа и космическите 21,240 км/ч средна скорост и 2:50 мин. средно за километър от маратонската дистанция.

Всички експерти го посочиха като призвания да  преодолее митичната двучасова бариера в официален маратон.

Киптум е пробягал само три официални маратона в живота си. Той дебютира на трето място зад Елиуд Кипчоге и Кенениса Бекеле във Валенсия през декември 2022 г. с най-доброто време в историята за дебютант (2:01:53 ч.), а през 2023 г. спечели първо в Лондон с време от 2:01:25 ч. преди да счупи световния рекорд в Чикаго. 

Трите му постижения са сред седемте най-силни в историята. 

Той никога не бе участвал на голямо първенство с Кения, всички очакваха с огромен интерес неговия дебют на Игрите в Париж това лято, заедно с Елиуд Кипчоге, предишния световен рекордьор.