0

Б ългарският шампион Балкан (Ботевград) загуби от Спортинг (Лисабон) със 72:90 (16:23, 10:24, 29:21, 17:22) като гост в Португалия в четвъртия си, последен мач от група „А“ на турнира за Купата на ФИБА Европа по баскетбол за мъже. 

Ботевградчани вече си бяха осигурили първото място в класирането и класиране сред 16-те най-добри тима в следващия етап на състезанието, като приключиха с три победи и едно поражение в групата. 

Съставът на Спортинг зае втората позиция с актив 2-2, а унгарският Алба Фехервар остана трети с баланс 1-3.

Във втората фаза на турнира за Купата на ФИБА Европа продължават победителите от десетте групи и шест от най-добрите състави, завършили на второ място, като тимовете ще бъдат разделени на четири групи по четири. 

Балкан ще продължи в група „К“ заедно с първия от група В Билбао Баскет (Испания), първия от група I Гьотинген (Германия) и Порто от Португалия.

Втората групова фаза за Купата на ФИБА Европа ще започне на 6 декември, когато ботевградчани ще приемат Порто в България. До Нова година за Балкан предстои още гостуване на Гьотинген в Германия, а първите мачове за 2024-а ще се играят на 10 януари.

Първите два състава от всяка от четирите групи в топ 16 ще се класират за четвъртфиналите.

В Лисабон капитанът на Балкан Димитър Димитров бе най-резултатен с 20 точки и 3 борби. Карл-Йохан Липс се отчете с 13 точки и 5 борби, а 12 точки отбеляза Майки Диксън.

Източник: БТА