0

Ш арл Льоклер спечели убедително състезанието за Голямата награда на Австралия, което бе трето за сезона във Формула 1. На „Албърт Парк“ в Мелбърн пилотът на Ферари не даде никакъв шанс на своите конкуренти и води от началото до края на състезанието, продължило 58 обиколки. 

Той завърши с преднина от близо 20 секунди от завършилия на второ място Серхио Перес с Ред Бул. На подиума се качи и Джордж Ръсел, който се пребори мъжки за третата позиция с далеч по-опитния си и титулуван сънародник и съотборник в Мерцедес Люис Хамилтън.

Надпреварата започна кошмарно за пилота на Ферари – Карлос Сайнс-младши. На старта той тръгна много бавно и загуби цели 5 позиции, свличайки се до 14-о място. Испанецът така и не успя да овладее болида си и излезе от пистата, завършвайки състезанието в пясъка до единия завой, където Ферарито потъна и не можа да продължи. По-късно Себастиан Фетел също отпадна, след като се удари в мантинелата.

В 39-ата обиколка се случи ново отпадане на една от звездите в този спорт. Това се случи с Макс Верстапен, който загуби мощност на колата си и спря до пистата, което означаваше край на надпреварата за световния шампион.

С тази победа Шарл Льоклер води убедително в класирането с 61 точки, а след отпаданията на Сайнс и Верстапен, Джордж Ръсел излезе втори с 37 точки