0

Л ора Христова се представи най-добре от българските състезатели по биатлон в днешните преследвания за Световната купа в швейцарския зимен център Лензерхайде.

Българката стартира от 43-о място след спринта в четвъртък, но направи отлично състезания и навакса цели 10 места, завършвайки 33-а. Тя пропусна само една мишена в третата от четирите си стрелби и измина трасето за 30:57,2 минути, на 3:26,2 след победителката Жюстин Бреза-Буше (Франция).

Така Христова, която беше единствената българка в надпреварата при жените, спечели първите си 8 точки за сезона и в кариерата си за Световната купа при жените.

След Бреза-Буше финишира носителката на Световната купа за миналия сезон Жулия Симон (Фр), а трета е норвежката Марит Скоган.

Лидерката за Световната купа този сезон Ингрид Тандреволд (Норвегия) направи цели седем грешки в стрелбата и се класира 15-а.

При мъжете двама българи участваха в преследването на 12,5 км. Владимир Илиев се класира на 40-о място с пет грешки и изоставане от 3:36,2 минути от победителя, след като потегли 28-ми. Антон Синапов финишира 51-ви с три пропуснати мишени и на 4:43,6 зад победителя, след като успя да навакса 9 места.

Носителят на Големия Кристален глобус за миналия сезон и петкратен олимпийски шампион Йоханес Тингнес Бьо (Норвегия) постигна втора победа за сезона и 76-а индивидуална в кариерата си.

Още двама норвежци допълниха подиума. Втори е Ендре Стрьомсхайм , а трети се нареди Стурла Холм Лагрейд.

В неделя Световната купа в Ленцерхайде завършва с масовия старт за мъже и за жени без българско участие