0

М акс Верстапен постигна 13-ата си победа за сезона – въпреки че смяната на гумите беше прецакана. Ред Бул успя да отпразнува титлата при конструкторите на Гран При на САЩ. Фернандо Алонсо се сблъска зрелищно с Ланс Строл.

Световният шампион Верстапен (Ред Бул) триумфира и за Гран при на САЩ - на пистата „Америка“ в Остин, Тексас, нидерландецът отпразнува 13-ата си победа за сезона пред пилота на Мерцедес Люис Хамилтън. Трети е Шарл Льоклер с Ферари.

Благодарение на победата на Верстапен и четвъртото място на съотборника му Серхио Перес, Ред Бул също отпразнува първата титла при конструкторите от девет години след титлата при пилотите за нидерландеца. Екипът си постави тази цел, за да почете покойния основател на компанията Дитрих Матешиц.

Верстапен стартира добре – за разлика от Карлос Сайнс, който стартира от полпозишън. Пилотът на Ferrari беше докоснат от мерцедеса на Джордж Ръсел и се завъртя. Сайнс влезе в бокса и трябваше да се оттегли от състезанието. Ръсел получи наказание от пет секунди.

Сблъсък между пилота на Alpine Фернандо Алонсо и Ланс Строл предизвика по-дълга намеса на автомобила за безопасност, 

Алонсо удари задната част на Астън Мартин, като болидът на двукратния световен шампион изкара само на задните гуми за по-дълъг участък, но след спиране в бокса Алсонсо успя да продължи състезанието. Строл пък се блъсна в бариерата и трябваше да прекрати.

По време на второто си спиране в бокса Верстапен преживя малко „бедствие“: механиците на Ред Бул се нуждаеха от цели 11,1 секунди за смяната на гумите, като стана засечка с лявата предна. 

„Красиво, красиво“, каза саркастично световният шампион на своя отбор, преди да си проправи път обратно на терена – и да спечели.