0

А встралия надви Чехия с 2:1 победи и се класира на полуфиналите на турнира по тенис за мъже Купа "Дейвис" за втора поредна година. Следващият съперник на 28-кратните шампиони е отборът на Финландия, който детронира Канада във вторник.

Денят в испанския град Малага започна с победа на Томаш Махац с 6:4, 7:5 срещу Джордан Томпсън и чехите изглеждаха почти сигурни полуфиналисти, след като Иржи Лехецка поведе с 6:4, 5:3 на Алекс Де Минор във втория мач на сингъл. 

Австралиецът обаче направи впечатляващ обрат. Той намали пасива си на собствен сервис и проби Лехецка на 0, за да стигне до тайбрек. В него Де Минор спечели всичките си подавания и записа два мини-пробива за крайното 7:2.

Серията на Де Минор продължи в последния сет и той записа брейк още в първия гейм, но Лехецка върна пробива в четвъртия за равенство 2:2.

Двамата продължиха без грешки на собствен сервис до 11-ия гейм, в който Де Минор получи две възможности за брейк и реализира втората за 6:5. 
В последния гейм той поведе с 40:0 на собствен сервис и завърши обрата с първия мачпойнт.

"През цялата си кариера не съм се предавал до последния миг, а Алекс също попада в тази категория тенисисти. Той пое отговорността и понесе отбора на гръб. Гордеем се с него. Алекс хвърли много усилия, за да ни спаси", заяви капитанът на австралийците Лейтън Хюит, цитиран от daviscup.com.

В последния мач Матю Ебдън и Макс Пърсел спечелиха с 6:4, 7:5 на двойки срещу Лехечка и Адам Павлашек.

"Ако не го бяхме направили, нямаше да можем да погледнем Алекс в очите", заяви шеговито Пърсел след мача.

Останалите четвъртфиналисти в тазгодишното издание на Купа "Дейвис" са Италия, Нидерландия, Сърбия и Великобритания.

Източник: БТА