0

П обедата на най-добрия български тенисист Григор Димитров над Даниил Медведев във втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" бе класирана на престижното шесто място сред десетте най-добри мача за 2023 година в класацията на "Евроспорт".

Димитров се наложи над най-добрия руски състезател с 6:3, 6:7 (4), 7:6 (4), а след това стигна и до финала на турнира, загубен от Новак Джокович.

"Григор Димитров е магьосник. Често го забравяме, но той ни го напомня понякога“, написа авторът на материала Максим Батистела за българския ас.

„Българинът озари "Мастърс" в Париж с класата си. Неговият апогей бе дуелът срещу Даниил Медведев, при който бе в целия си блясък. 

Освен традиционните си атрактивни отигравания, сред които и воле от бекхенд с невероятен плонж, Димитров доказа, че изключителна тактическа грамотност (особено при слайсовете) и психическа устойчивост, което бе рядко при него. 

И ако театърът на Медведев с публиката в край на втория сет му коства загубата в тайбрека, то устоя в решителната част. 

Нито пробивът, който допусна при 5:3, когато сервираше за мача, нито шестте пропуснати мачбола - при единия от които имаше разменени 47 удара - не го отклониха от плана му. При седмия мачбол бе голямото му ликуване", завършва Батистела. 

За най-добър мач на годината за 2023 е определен от "Евроспорт" финалът на "Уимбълдън", в който испанецът Карлос Алкарас надигра Новак Джокович с 1:6, 7:6 (6), 6:1, 3:6, 6:4.

Под номер две е двубоят, в който този път Джокович печели срещу Алкарас на финала на "Мастърс" в Синсинати - 5:7, 7:6 (7), 7:6 (4).

А на трето място е успехът на италианеца Яник Синер над Алкарас (той участва и в трите най-добри мача) на полуфинала в Маями с 6:7 (4), 6:4, 6:2.

Сред останалите мачове в Топ 10 е победата на Стефанос Циципас (Гърция) над Анди Мъри (Шотландия) в пет сета във втория кръг на "Уимбълдън", успехът на Александър Зверев (Русия) над Яник Синер на 1/8-финала на US Open, победата на Анди Мъри над Танаки Кокинакис (Австралия) във втория кръг на Откритото на Австралия, на Яник Синер над Джокович в групите на Финалния турнир на АТП, успехът на Монфис над Баес в първия кръг на "Ролан Гарос" и победата на руснака Андрей Рубльов над Хоргер Руне (Дания) на осминафиналите в Австралия.  

Източник: БТА