0

Т ри спорта – бокса, вдигането на тежести и модерния петобой, да бъдат извадени от олимпийската програма за Лос Анджелис 2028 и да бъдат заменени от скейтборда, спортното катерене и сърфа. Това предложение ще бъде разглеждано на сесията на МОК, която ще се проведе през февруари, по време на зимните олимпийски игри в Пекин. 

Все пак за дългогодишните олимпийски спортове, каквито са бокса, щангите и петобоя има вероятност да останат, ако до февруари изпълнят няколко изисквания, съобщиха от МОК на своята официално страница.
Международната федерация по бокс (AIBA) трябва да докаже, че успешно се е справила с текущите опасения около своето управление, финансовата прозрачност и устойчивост и почтеността на своите съдии.

Централата на щангистите (IWF) и бъдещото му ръководство трябва успешно да се справят с непрекъснатите случаи на допинг провинения в спорта им и да осигурят целостта, стабилността и пълната независимост на своята антидопингова програма.
Федерацията по модерен петобой (UIPM) трябва да финализира предложението си за замяна на конната езда и цялостния формат на състезанието и да демонстрира значително намаляване на разходите и сложността и подобрение в областите на безопасност, достъпност, универсалност и привлекателност за младите хора и широката общественост