0

П резидентът на Руската федерация Владимир Путин обича да парадира като джудист и носител на черен колан, но той вече не е почетен президент на световната федерация асоциация по джудо IJF, която взе решение за отстраняването му в неделя.

Той е заличен и като посланик на спорта заради нахлуването на руските войски в съседна Украйна, където вече четвърти ден се водят кървави боеве, загиват и цивилни.

В джудото влиянието на Русия е огромно. Президентът на Световната федерация Мариус Визер е считан за приятел на Путин. Европейската асоциация EJU се ръководи от руснака Сергей Соловейчик. Освен това двете най-важни централи по джудо се подкрепят от множество руски компании. EJU, например, наскоро представи три нови спонсора от Русия. Първоначално EJU не реагира на хода на световната асоциация.

Планираният за май турнир от Големия шлем в Казан, Русия, наскоро беше отменен. „Спортната общност трябва да остане обединена и силна, за да се подкрепят взаимно за насърчаване на мира и приятелството, хармонията и единството, се казва в изявление на федерацията“, подписано от Визер в петък.