0

Н ационалният ни тим по баскетбол за мъже записа загуба след продължение със 71:80 от Украйна в първото си участие на олимпийски квалификации от три десетилетия насам. Двубоят бе от група С на пресявките и се игра в зала „Синан Ерден“ в Истанбул (Турция).

Нашите имаха всички шансове и да спечелят, наваксаха изоставане от 25 точки и поведоха стотни преди края на двубоя, но изпуснаха преднината си в допълнителните 5 минути.

Дебют за България направи Брендън Йънг, а Лъчезар Димитров не успя да вземе участие в двубоя заради здравословен проблем. Още в началото се контузи и Васил Бачев, а Йънг не доигра срещата.

Най-драматичният момент в двубой дойде, след като Алекс Симеонов реализира тройка за преднина от 68:66 за България 1,6 секунди преди края на срещата, но при последвалата атака за Украйна Вячеслав Кравцов вкара за 68:68 и бе отсъдено нарушение на Симеонов, а Кравцов пропусна от наказателната линия за равенство след 40 минути игра.

В началото на допълнителните пет минути играта бе оспорвана и двата отбора реализираха за равенство 71:71, но до финала Украйна направи серия, постепенно натрупа преднина и стигна до успеха.

Българският тим отстъпи в борбата под коша (39-53) и направи по-малко асистенции (16-23) в двубоя, като вкара само 4 тройки от 26 опита.

Павлин Иванов бе най-резултатен с 18 точки, 5 борби и 5 асистенции, Брандън Йънг дебютира с 16 точки, 3 борби и 8 асистенции.

Националите ще излязат срещу домакините от Турция утре (13 август) от 20:45 часа във втория си двубой в Истанбул, а мачът срещу третия състав в групата Исландия е насрочен за вторник (15 август) от 17:00 часа.