0

А сът ни в скока на височина Тихомир Иванов остана на крачка от финала на Европейското първенство в Истанбул. 28-годишният плевенчанин завърши квалификацията на девето място със скромните 2,14 м. Тишо направи и 3 неуспешни опита на 2,19 м с колкото влязоха последните в неделния финал. 

“Няма как да съм доволен. Идвам тук за 2.23 м, а не мога да скоча 2.19 м. Ако това е дъното, което съм закопал, дано да започна да излизам скоро от него, защото първо, че аз не съм доволен, а второ и всички, които седят зад мен едва ли са много щастливи да ме виждат така. Аз също не съм щастлив. Не съм загърбил целия си живот в България с идеята да скачам по 2.20 м, но за съжаление това се случва в момента”, заяви Иванов пред медиите в Истанбул. -  Евала на Божидар Саръбоюков за това, което направи днес. Трябва да намеря онзи Тихомир, който беше преди това, което се случва в момента, защото съм изключително разочарован. Нито мога да обвиня себе си, нито треньора си, нито това, че съм си сменил треньора. Много негативни неща се натрупват, но истината е, че аз трябва да намеря себе си отново”, добави той. Утре сутрин от 10,00 ч (бълг. вр.) Пламена Миткова излиза в квалификацията на скок на дължина при жените. За световната шампионка за девойки това ще е дебют на голям шампионат при дамите. 

Междувременно Нафисау Тиам (Бел) постави и първия световен рекорд в Истанбул. Световната, олимпийска и европейска шампионка в седмобоя счупи рекорда на планетата на петобой. Тя събра актив от 5055 точки за първото място и подобри предишното върхово постижение на украинката Наталия Добринска от 5013 точки, което беше поставено в същата зала “Атакьой Арена” на Световното през 2012 г. Тиам стигна до световния рекорд със следните резултати: 8.23 сек (60 м/пр), 1,92 м (ск. вис), 15,54 м (гюлле), 6,59 м (ск.дължина), 2:13.60 мин (800 м).

Пак днес Якоб Ингебригтсен спечели осмата си европейска титла и то с рекорд на шампионатите на 1500 м от 3:33,95 мин. За 22-годишния норвежец това е четвърто злато на Европа в зала. 

Швейцарската спринтьорка Муджинга Камбунджи добави европейската титла към златото си от шампионата на планетата в зала в Белград 2022, след като триумфира на 60 метра с време 7.00 секунди. Постижението й е изравнен рекорд на шампионатите, който датира от далечната 1986 година.

Олимпийският, световен и европейски шампион Педро Пабло Пичардо (Португалия) стана шампион на троен скок със 17.60 метра, най-добро постижение в света за годината. 

В бягането на 3000 метра при жените триумфира германката Хана Клайн с личен рекорд от 8:35.87 минути. След нея се наредиха сънародничката й Констанце Клостералфен с 8:36.50 и британката Мелиса Кортни-Брайънт с 8:41.19 минути.

В тласкането на гюле при мъжете европейски шампион стана Зейн Уиър (Италия) с нов национален рекорд от 22.06 метра, а при жените титлата си от Торун 2021 защити Ориол Донгмо (Португалия) с 19.76 метра.

Най-емоционалният момент беше за туркинята Емине Хатун Мечаал, която беше последна на 3000 метра при жените. Тя загуби няколко от членове на семейството си при скорошното земетресение в източната част на страната, което доведе до смъртта на повече от 45 хиляди души. Въпреки, че финишира последна тя получи много аплодисменти от публиката в зала "Атакьой".

Истанбул, Пламен Вълков, наш пратеник