0

Н ай-младата ни участничка на европейското първенство по лека атлетика в Мюнхен – Александра Начева, не успя да покаже потенциала си във финала на троен скок. Пловдивчанката, която утре ще навърши 21 г., направи два фаула в първите си два опита и трябваше да спасява третия. Това доведе до резултат от само 13,33 м, което й отреди 11-о място от 12-те финалистки. През този сезон Алекс има 13,92 м, а в кариерата си е скачала 14,18 м. 
Начева е световна шампионка за девойки от Тампере 2018, но през последните три години бе преследвана от множество здравословни проблеми.

"Много съм развълнувана от първото си участие на голям финал при жените, но не съм доволна от резултата. Двата фаула, които направих ме притесниха много, но добре че реализирах третия си опит и направих красиране. Не мога да се оправдая с лошото време, коментира след състезанието Начева. - Ще си извлекат поуките и ще се завърна още по-силна за европейското до 23 години.

Шампионка с най-добър резултат в Европа за сезона стана украинката Марина Романчук с 15,02 м. Ден по-рано тя изплака сълзите си, че бе изместена от почетната стълбичка в скока на дължина в последните опити, но днес получи от трибуните подкрепата на своя съпруг, който се присъедини след завършилото европейско първенство по плуване в Рим.

Втора с национален рекорд на Финландия е Кристина Макаела с 14,64 м, а трета е друга украинка, представяща Израел – Хана Миленко с 14,45 м. 

Великобритания не успя да направи златен дубъл на 200 м при мъжете и жените, след като Муджинга Камбунджи от Швейцария стигна до златото при дамите с резултат 22,32 сек. Голямата фаворитка Дина-Ашър Смит остана втора с 22,43, а трета изненадващо финишира датчанката Ида Карстофт с 22,72 сек.

Британските спринтьори окупираха първото, второто и четвъртото място във финала при мъжете. Сребърният медалист на 100 м Зарнел Хюз грабна златния медал с 20,07 сек., а неговият сънародник Нетанийл Мичъл-Блейк се пребори за среброто с 20,17 секунди. 

Италианецът Филипо Торту извоюва бронза във финалните метри, след като спря хронометрите на 20,27 сек.

Бронзовата олимпийска медалистка и европейска рекордьорка на 400 м с препятствия Фемке Бол влезе в историята като първата атлетка с европейски дубъл на 400 м и 400 м с препятствия. 22-годишната нидерландка, която по-рано през седмицата тримуфира в гладкото бягане на една обиколка в Мюнхен, се наложи тази вечер убедително и в хърделите с 52,67 секунди - нов рекорд на шампионатите. 

При мъжете в същата дисциплина - 400 метра с препятствия, олимпийският и световен шампион и рекордьор на планетата Карстен Вархолм бе без конкуренция за златото. Норвежецът спечели титлата *с 47.12 секунди и също като Бол постави рекорд на шампионатите на Европа. Втори остана Вилфред Апио (Франция) с 48.56 секунди, а състезаващият се за Турция кубинец Ясмани Копейо взе бронза с 48.78 секунди.

Представяне за историята имаше и в хвърлянето на диск, къд6ето Миколас Алекна стъпи на европейския връх 16 години след своя баща Виргилиус Алекна.

След като през миналия месец спечели сребро на световното първенство в Юджийн, днес младокът извоюва и европейската титла при мъжете в Мюнхен. Той изненада световния шампион Кристиян Чех, след като в петия си опит изпрати уреда на 69,78 метра, което е нов рекорд на шампионатите. 

Пламен Вълков, наш пратеник в Мюнхен