0

М аратон Варна се очаква да събере тази неделя рекордните над 1200 бегачи. Интересът към деветото поредно издание на надпреварата е небивал и се наложи организаторите да подготвят направата на допълнителни стартови номера. Онлайн заявките вече са затворени, но все още можете да се запишете за участие чрез късната регистрация до събота – подробности, последни новини, детайлно трасе и начин за участие в Маратон Варна са публикувани на: https://marathonvarna42km.com/registracia/ 

Участниците могат да избират между три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратонът на 21 км и по-кратката на 10.5 км, което е предпоставка да се включат още любители на бяганията в България, поканени са лекоатлетическите клубове и бегачески организации от цялата страна. 

С основна заслуга за провеждането на Маратон Варна е Община Варна, която дори и в най-трудните години не допусна да бъде нарушена традицията с едно от превърналите се в емблематични за града събития, колоритен пролетен спортен празник в морската столица.

Отново надпревара в най-кратката дистанция на 2 км

Стартът и тази година е точно в 9.30 ч. по традиция от площад „Независимост“ до Варненската опера. Първи заедно потеглят участниците в класическия маратон и в полумаратона, в 9.40 ч. ще тръгнат бегачите на 10.5 км, а в 9.50 ще бъде даден стартът на най-кратката надпревара „Бягай с Декатлон“ на 2 км, предпочитана от начинаещите и от най-малките. Регистрацията за този миникрос може да се направи на https://activities.decathlon.bg/bg-BG/sport-activities/details/494638, като в деня на състезанието своите номера могат да получат само участниците в масовият старт на 2 км в зоната на старт-финала.


За втори път по обновеното трасе

За втора поредна пролет Маратон Варнаа посреща участниците с обновено трасе. След старта бегачите се отправят по централната пешеходна зона и навлизат от главния вход в Морската градина, а после се включват за кратко по пътя Варна – Златни пясъци. Предимство за атлетите е да бягат сред зеленината на парка и пред очите им да бъде морският хоризонт. Контролно време на маратона е 5 часа. Подкрепителни и освежителни пунктове ще бъдат изградени по стандартите на Световната атлетическа асоциация на всеки 5 км и на старт-финала. Анимирана карта на трасето може да се проследи на: https://youtu.be/t3qjOVJpXhk. 


Елитни атлети от Кения и Мароко ще атакуват рекордите на трасето

Няколко елитни атлети от водещите в маратона кенийска и мароканска школи ще атакуват рекордите на варненското трасе тази неделя. При мъжете на класическата дистанция респектира Шадрак Кимайо с личен резултат 2.12:52 ч. от надпреварата в Найроби, а тази година е бягал 2.17 ч. през февруари в Сплит. До него ще застане неговият сънародник Кенеди Кипкемой Роно, който пристига като шампион на 10 000 м от състезанието в Момбаса (Кения), а преди седмица бяга полумаратон в Пардубице за 1.03:30 ч. Очаква се потвърждение от двама класни маратонци от Мароко, които ще възпират кенийските атаки. 

При жените във Варна пристига 27-годишната Шейла Чебет, победителка от Сплит преди два месеца с 2.40:43 ч., тя вече има и призово място в България с бронза си от тази година в Стара Загора. Конкуренция ще й бъде Рут Нанди, която преди месец грабна златото на полумаратона в Загреб с 1.16:56 ч. 

Супер авторитетно участие ще има в полумаратона на 21 км. Във Варна ще бяга световният шампион от 2017 г. на крос в смесената кенийска щафета Бернар Корос, той е с личен рекорд 1.04:15 ч. от Дювил (Фр) преди две години. 

В последните години организаторите имат за приоритет българското участие, но отново сред записалите се има редица бегачи от Германия, Румъния, Украйна, Англия, Унгария, Турция и др.

Колоритен спортен празник за всички присъстващи на пл. „Независимост“

И този път покрай маратона се организират многобройни съпътстващи събития, които отново ще превърнат зоната на старт-финала в огромна спортна арена. Точно в 9.00 ч. на площад „Независимост“ започва колоритния празник „Спортувай с Декатлон“, в който организаторите канят желаещи граждани и гости на града да се включат в поне една спортна активност чрез демонстративните тренировки по художествена гимнастика с треньори от СКХГ „Черно Море", карате с треньори от СК „Ичи Геки", йога за деца, табата, баскетбол с треньори от БК „Шоутайм", футбол с треньори от ДФК „ Динамо", брейк, балет и др. Всеки включил се в проявата, ще получи талон за участие в томбола с много спортни награди, която ще бъде теглена на място. Училището с най – активно участие ще получи специална награда от спортни пособия, осигурени от Декатлон.

Награждаванията се очакват от 11.30 до 12.00 ч. за 10.5 и 21 км, а призьорите в класическия маратон ще бъдат отличени около 13.00 ч. Парични премии са предвидени за първите шестима при мъжете и жените на 42.195 км и за първите трима в другите две дистанции – на полумаратон и на 10.5 км. Бонуси ще получат и най-бързите във всички бягания сред „ветераните“ над 45 г.


Девета поредна година верига маратонска верига „Бягането като начин на живот“

Маратон Варна продължава тази неделя веригата от атлетически състезания в деветата година от инициативата под мотото „Бягането като начин на живот“. Учредена през 2016 г, за няколко сезона тя бързо увлече хиляди и се превърна в незаменима част от модерния облик на няколко големи български селища. Тази пролет веригата стартира с надпреварата в Стара Загора на 31 март, следвана сега от състезанието във Варна на 12 май, а традиционният финал в София е насрочен за 13 октомври.

Рекордите на маратона във Варна са притежание на кенийски атлети: при мъжете Осеа Тюей (Кен) с 2.16:35 ч. от 2019 г., а при жените Джабет Наом (Кен) бяга преди три години за 2.33:08 ч. Последните шампиони от миналата година са Лабан Черийот при мъжете с 2.20:49 ч. и Маринела Нинева, която с 2.46:08 ч. защити титлата си от 2022 г.

В организацията на Маратон Варна се включват много спортни клубове и туристически дружества на територията на Община Варна. За безопасността на бегачите по трасето ще се разчита на подкрепата на СТД Академик Варна, ТД Родни Балкани, IRun, както и на стотиците доброволци на "Доброволци с Устрем". За поредна година и Доброволците от БМЧК-Варна ще участват с пунктове по маршрута за оказване на Първа долекарска помощ. Желаещите да бъдат доброволци все още могат да се включат чрез специалната регистрация в сайта на Маратон Варна. 

Предимство за спорта и активния начин на живот

Във връзка с провеждането на Маратон Варна на 12 май, неделя, в часовете от 8.30 до 15.00 ч. ще бъде забранено движението на автомобили в едното платно (посока Златни Пясъци) по бул. „Княз Борис I“ от светофара на Икономически университет Варна до спирка Стамболийски, както и ще бъде  ограничен достъпът до част от Морската градина, Алея първа и част от централната пешеходна зона по бул. „Княз Борис I“, затворено за движение на автомобили ще бъде и част от бул. „Приморски“ и ул. „Михаил Колони“ , попадащи в трасето на Маратона. Всички затворени булеварди и алеи ще бъдат ясно обозначени със сигнални ленти, ограничителни конуси, подвижни прегради и охранявани от полицейски екипи и доброволци. Организаторите молят за разбиране и спазване на временната организация на движението от страна на всички граждани в деня, в който даваме предимство на спорта и активния начин на живот в морската столица.