0

Ч ехкинята Барбора Крейчикова спечели домашния за нея турнир по тенис в зала в Острава с награден фонд 757 900 щатски долара.

Във финала на надпреварата Крейчикова се наложи над водачката в световната ранглиста Ига Швьонтек (Полша) с 5:7, 7:6(4), 6:3 след 3 часа и 17 минути игра. 

Мачът бе един от най-дългите изобщо при жените през този сезон и определено може да се характеризира като най-качествения финал за годината.

Тичането на Крейчикова си струваше – тя спечели сочната сума от 93 823 евро като победителка в турнир от WTA 500, като прибави и 470 точки към актива си за класацията.

Швьонтек се задоволи с 58 032 евро и 305 точки.

Крейчикова сложи и край на серията на Швьонтек от десет поредни спечелени финала - серия която тя стартира през 2020 година.

За Крейчикова това е втора поредна титла след тази в Талин през миналата седмица, като от утре бившата шампионка от "Ролан Гарос" отново ще бъде първа ракета на Чехия. 

Началото на първия сет изобщо не предполагаше толкова драматичен развой на мача, защото Швьонтек поведе с 5:1 гейма. Крейчикова обаче изравни до 5:5, като спаси и сетбол на свой сервис в осмия гейм, а в 11-ия имаше три брейкбола, за да поведе с 6:5. Това обаче не стана и в следващия гейм Швьонтек проби отново, за да вземе първия сет.

Вторият обаче започна с брейк за Крейчикова, чехкинята водеше играта, но все пак Швьонтек изравни за 4:4. Вторият сет трябваше да бъде решен с тайбрек, в който Крейчикова поведе с 4:0 и 6:1 точки, преди да го спечели със 7:4.

В решителния трети сет двете тенисистки печелеха подаванията си в първите седем гейма. 

В осмия Крейчикова направи пробив на нула, но това далеч не бе краят на мача. В последния му гейм Крейчикова пропусна три мачбола, преди Швьонтек да достигне до точка за връщане на пробива. 

Полякинята обаче не успя да го реализира и макар съперничката й да пропусна още два мачбола, при шестия представителката на домакините успя да затвори мача и да спечели петата си титла на сингъл в кариерата.