0

М ария Хьофл-Рийш е трикратна олимпийска и двукратна световна шампионка по ски алпийски дисциплини. Тя е носител на голямата Световна купа за 2011-та. Има 27 победи за СК. Заради контузия спира с активния спорт едва на 29 години. Омъжена е за Маркус Хьофл. През уикенда бе в ски курорт №1 Банско за да даде старта на зимния сезон 2022/23. Въпреки натоварената си програма легендарната алпийка се съгласи да отговори на въпросите на „Телеграф“ и „Мач Телеграф“.

- Госпожо Рийш, как се чувствате в Банско?

- Чувствам се много добре. Би било чудесно, ако имаше сняг, за да покараме ски. Но е такова, каквото е. Щастлива съм, че съм в Банско и срещам толкова симпатични хора.

- Какви са вашите спомени от последното ви посещение тук?

- Последният път, когато бях в Банско бе през 2018 г. Тогава работих за една телевизия. Това ми позволяваше да съм по-свободна и да имам време да разгледам града и да хапна в традиционна банска кръчма. За мен това бе друго предизвикателство, което бе много по-различно от това да съм като състезател в Банско. Сега ми е особено приятно, защото съм тук като гост и мога да релаксирам и да си направя една прекрасна почивка.

- Кой ви убеди да дойдете сега?

- Марк Жирардели. От доста време ме кани и аз все му отказвам заради ангажименти в това време на годината. През лятото бях на почивка в Ибиза и той ми звънна, за да ме покани за откриването на сезона в Банско на 17 декември. Поисках му малко време да си видя календара и да помисля, защото все пак визитата трябва да е седмица преди Коледа. В крайна сметка потвърдих и не съжалявам. Банско е любим курорт не само за туристите, а и за професионалните скиори. Радвам се, че вече имам и своя гондола тук. Това е голяма чест за мен.

- Спомняте ли си последното си състезание в Банско?

- Да. За съжаление не беше много успешно. През 2012-та дадох най-добри времена в двете тренировки. След това обаче отмениха спускането заради силен вятър. Много се натъжих, защото бях в отлична форма. В супергигантския слалом заех шесто място. Няма да забравя обаче уникалното гостоприемство и организацията във финална зона, и като цяло на Световната купа.

- Какво имате предвид?

- Обикновено на състезанията от Световната купа всички искат да видят отблизо състезателките. Искат автограф или да се снимат с теб. Това пречи на концентрацията за състезанието. В останалите курорти ние се храним в ресторантите заедно с туристите. За тях това е много хубаво, защото са с нас и искат да им обърнем внимание, а това в дните на състезание много ни натоварва. В Банско обаче всичко бе много добре организирано. Публиката нямаше достъп до нас и можехме да си съберем мислите и да се концентрираме върху състезанието. Отделно храната и обслужването бяха уникални. Банско стана образец за нас как трябва да се прави състезание за Световната купа.

- С какво се занимавате сега?

- Имам ангажименти към телевизията, но само за определени състезания. През януари ще съм гост коментатор за женския слалома във Флахау. Това е специално място за мен, заради успехите, които имах там. Имам покана за Кицбюел. Занимавам се също така и с фитнес и инфлуенсърство. Организирам ивенти. Животът ми сега е доста интересен. Имам достатъчно време, за да приема различни предизвикателства. И съм много щастлива от това.

- Намирате ли време да покарате ски, защото много бивши скиори след края на кариерата си не искат да погледнат към снега?

- Не ги разбирам тези хора. За мен ските са страст и аз много ги обичам. През зимния сезон ми се събират близо 50 дни на ски. Това е моето хоби и начин на живот. Когато се състезавах карах с много напрежение и желание постоянно да съм първа. Сега искам да карам ски за удоволствие. Наслаждавам се много и на момента след ските. Когато седнеш с приятели и разпуснеш.

- Какво правите през лятото?

- Имаме къща в Италия и обичам да ходя там, защото е топло, а аз доста съм се намръзнала покрай ските (смее се). Обичам да пътувам, защото като активен скиор нямах възможност да правя това. Сега ходим в Аржентина, Чили и се наслаждаваме на живота. Обичам и лайфстайла. Долче вита, хубава храна и приятели.

- Този уикенд бяха стартовете на жените за Световната купа в Санкт Мориц. Именно там печелите през 2010-а и това е последната германска победа при жените в този курорт. Кога ще видим нов успех за Германия при дамите?

- Във второто спускане сега Кира Вайдле се качи на подиума, защото завърши трета. За мен тя е много талантлива и можеше да спечели състезанието, но в момента София Годжа е най-добрата. Дори и със счупена ръка (смее се). Ако имаш ден и повече късмет всичко може да се случи. Кира за мен е силен състезател и много скоро ще я видим на върха. За да си победител обаче трябва да си много последователен в това, което правиш. На световното Кира спечели сребърен медал и показа, че е състезател от световна класа. Вярвам в нея и може би първата й победа за Световната купа ще дойде още този сезон.

- Защо Германия записа провал на световното по футбол?

- Добър въпрос (смее се). За това отпадане още в групите медиите ще ги разкъсат. Ако разгледаме и трите им мача в групата ще видим, че по-скоро става въпрос за липса на късмет. Германия не игра толкова зле. Разбира се не е приятно, когато паднеш от Япония. За мен това беше началото на края. Срещу Испания не свършиха добра работа, защото завършиха наравно. В последния мач с Коста Рика също не започнахме добре и въпреки, че победихме не успяхме да излезем от групата. За Германия, където футболът е най-гледания спорт разочарованието беше голямо. Аз обаче не обвинявам нито състезателите, нито треньора. Това е спорт и веднъж печелиш, а друг път губиш.

- Ските и тенисът са два от най-аристократичните и скъпи спортове. Защо според вас тенисистите взимат в пъти повече от скиорите?

- За съжаление е така. Вземете заплащането във футбола, голфа, бокса или Формула 1. Всички правят повече пари отколкото в ските. Много малко хора в света са скиори в сравнение със спортовете, които изброих. Пазарът е много малък. Тенис и футбол може да практикуваш на всяко място по света. За това и интересът към тези спортове в световен мащаб е много по-голям. Медия и маркетинг бюджетите са по-малки. Но нещата са такива, каквито са. Аз не искам да се оплаквам. Аз имах хубава кариера и направих добри пари, разбира се не същите като в другите спортове, но аз съм щастлива от начина по който живея. Щастлива съм, че съм здрава и съм в Банско днес (смее се).

- Спортували ли сте друг спорт?

- Да. Като дете тренирах тенис на корт. Цял свят обаче играе тенис и е доста по-трудно да се стигне до върха.