0

В одещите4 български атлети Маринела Нинева и Димчо Мицов спечелиха планинското бягане от Витоша летен фест. При колоездачите най-бързи бяха Христина Козарева и Емил Стойнев, двете състезания преминаха при небивал интерес с рекорден брой участници. Те бяха аплодирани от хилядите излезли днес в планината за спортния празник. Витоша летен фест се организира от „София – европейска столица на спорта“ за осма поредна година.

Още рано сутринта поляната пред х. Момина скала се изпълни с нетърпеливите да участват в състезанията. Старт на надпреварите дадоха председателят на Комисията за децата, младежта и спорта към Столичния общински съвет Татяна Георгиева и зам.-председателят на Фондация "София - европейска столица на спорта" Анатоли Илиев, които поздравиха присъстващите и пожелаха успех на атлети и колоездачи.   

Най-оспорвано бе в планинското бягане. По 12-километровия маршрут „Кумата“ рекордьорът на трасето Шабан Мустафа, Димчо Мицов и Александър Спасов се откъснаха още в началото и запазиха тази преднина почти до края. Малко преди финала обаче Димчо Мицов предприе атака, която не бе по силите на останалите и спечели с време 48:40 мин, само на 5 секунди пред Шабан Мустафа. Трети завърши Александър Спасов с 51:15 мин, а 2 минути не достигнаха на шавмпиона да подобри рекорда на маршрута от 46:30 мин.

При жените бе далеч по-спокойно, след като Маринела Нинева се откъсна напред и не позволи да бъде изпреварена до финала. Резултатът й – 58:49 мин, е само на минута и половина от рекорда на трасето, притежание на Антония Григорова от 2016 г. Втора днес остана Памела Ени с 1.01:36, а трета е Елена Димитрова с 1.02:27 ч.

При колоездачите най-бърз по 21-километрото трасе „Копитото“ бе Емил Стойнев, финиширал за 52:51 мин, на близо 5 мин. от собствения си рекорд на трасето поставен при победата му през 2017 г. Среброто бе за Даниел Дудовски с 58:29 мин, а бронзът за Емил Пенджуров с 59:09 мин. При дамите победата грабна Христина Козарева, дългогодишната шампионка в 100-километровата Колообиколка на Витоша премина 14-километровия маршрут за 43:08 мин, следвана от Виктория Данова 51:01, Надежда Дързева 55:44 и др.  

Призьорите бяха наградени от Татяна Георгиева, Анатоли Илиев и спортния директор на феста Даниел Дуков. Пълен списък с призьорите и резултатите във всички възрастови групи на осмия „Витоша летен фест“ можете да видите на следния линк:  https://results.sporthive.com/events/6951459900775527936

Без състезателен характер туристическият поход привлече много любители на планинските преходи. По 3.5-километровата пътека с име „Обичам Витоша“ потеглиха няколкостотин души, сред които деца, цели семейства и стари планинари.

В същото време на широката поляна пред х. Момина скала зрители, участници и гости се включиха в богата забавно-музикална програма с изпълненията на народни танци и планинарски песни. За доброто настроение се погрижиха две танцови групи за народни хора – „Фолкпалитра“ и „Български перли“ с ръководител Иван Драгански. Прочутият изпълнител на народни песни и лауреат на международни конкурси Александър Александров - Алекс бе подготвил най-доброто от репертоара си. В празника се включиха представители на Български туристически съюз и на Природен парк „Витоша“.

На широката поляна пред х. Момина скала хиляди столичани участваха в многото активности, спортни и забавни прояви, подготвени от организаторите. На голям интерес особено сред децата се радваше безплатният алпийски тролей, осигурен от „Мачирски спорт“. През целия ден не секна потокът от желаещи да изпитат емоцията от „прелитането“ по опънатото над Боянската река въже.

Фестивалът се организира за осма поредна година под мотото „Обичам спорта, Обичам София, Обичам Витоша“ като част от инициатива „София – Европейска столица на спорта“ и от програмата на Столична община за предоставяне на повече възможности на столичани и гостите на града за активен и здравословен начин на живот. Всеки участник в празника днес спечели един чудесен летен ден сред зеленината, природата, красотите и прохладата на планината.