0

М аринела Нинева записа рекордна четвърта победа в бягането на Витоша летен фест. Една от най-добрите български атлетки на средни и дълги дистанции финишира за 59:25 мин., само на две минути от рекорда на 12-килиметровото трасе. Това е четвърти триумф на Нинева в планиниското бягане на спортния празник. При мъжете най-бърз бе Мирослав Спасов с 48:27 мин. За втора поредна година вицешампион е рекордьорът на трасето Шабан Мустафа, финиширал днес близо две минути след победителя.

При колоездачите триумфираха Цветан Иванов на 21 км с 50:51 мин. и Ани Димитрова с 50:50 мин. по 14-километровото трасе. Това е втора титла за Цветан след успеха му преди две години. Двете състезания преминаха при небивал интерес, участниците бяха аплодирани от хилядите излезли днес в планината за спортния празник. Витоша летен фест се организира от „София – европейска столица на спорта“ за девета поредна година.

Още рано сутринта поляната пред х. Момина скала се изпълни с нетърпеливите да участват в състезанията. Старт на надпреварите даде зам.-председателят на Фондация "София - европейска столица на спорта" Анатоли Илиев, който поздрави присъстващите, като пожела успех на атлети и колоездачи. Фестивалът по традиция събира приятелите на планината, чистия въздух и активния начин на живот през празничните дни. Спортният празник включваше състезания, забавна програма, песни, демонстрации, томболи и народни танци. Като допълнителна емоция всички желаещи можеха да ползват безплатно опънатия над Боянската река алпийски тролей, осигурен от „Мачирски спорт“, който тази година бе два пъти по-дълъг.

Призьорите бяха наградени от зам.-кмета на Столична община Дончо Барбалов, който поздрави присъстващите на празника в планината и пожела на всички повече подобни дни, прекарани сред прохладата и красотите на Витоша.

По време на фестивала Фондация „София – европейска столица на спорта“ отличи Петър Панков за феноменалното му постижение. През февруари на 77-годишна възраст българинът завърши най-дългото ски-състезание в света Маратона „Вазалопет“ с внушителната дистанция от 90 километра. Панков измина разстоянието под 8 часа - за 7:55.35 ч., което му отреди място сред първата една трета финиширали от общо 10 000 стартирали мъже. А в своята възрастова група той се нареди на осма позиция. По този повод зам.-председателят на „София – европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев поздрави героя и му връчи парична премия от името на Фондацията. Самият Панков поведе участниците в туристическият поход, който отново привлече много любители на планинските преходи. По 3.5-километровата пътека с име „Обичам Витоша“ потеглиха няколкостотин души, сред които деца, цели семейства и стари планинари.

В същото време на широката поляна пред х. Момина скала зрители, участници и гости се включиха в богата забавно-музикална програма с изпълненията на народни танци и планинарски песни. За доброто настроение се погрижиха няколко танцови групи за народни хора от „Фолкпалитра“. Прочутият изпълнител на народни песни и лауреат на международни конкурси Александър Александров - Алекс бе подготвил най-доброто от репертоара си.

На широката поляна пред х. Момина скала хиляди столичани участваха в многото активности, спортни и забавни прояви, подготвени от организаторите. Най-голямата атракция, особено сред децата бе безплатният алпийски тролей, осигурен от „Мачирски спорт“. През целия ден не секна потокът от желаещи да изпитат емоцията от „прелитането“ по опънатото над Боянската река въже. На голям интерес се радваше и тентата на Декатлон, които отново подпомогнаха събитието и осигуриха предметни награди за призьорите. И тази година имаше безплатните уроци по йога. Демонстрациите се организираха от квалифицираната инструкторка Ива Благоева от Йога център „Тимшел“, която се погрижи за подготвителните практики на бегачи и колоездачи преди стартовете. Целта бе да се създаде прекрасна атмосфера на хармония и релаксация чрез традиционните йога практики. Част от участниците си тръгнаха с разиграните в томбола безплатни карти за посещение на йога центровете.

Фестивалът се организира за девета поредна година под мотото „Обичам спорта, Обичам София, Обичам Витоша“ като част от инициатива „София – Европейска столица на спорта“ и от програмата на Столична община за предоставяне на повече възможности на столичани и гостите на града за активен и здравословен начин на живот. Всеки участник в празника днес спечели един чудесен летен ден сред зеленината и прохладата на планината.