0

М арк Маркес не остави никакъв шанс на своите съперници дори да го доближат в квалификацията преди Гран При на Арагон и спечели своя втори полпозишън от началото на сезона.

 

Испанецът остана далеч от рекорда на „Моторланд Арагон“, който самият той постави вчера, най-вече заради дъжда, който се изсипа на пистата тази сутрин. Въпреки това с времето си от 1:46.766 пилотът на Грезини Дукати стигна до полпозишъна с грандиозния аванс от 0.840 секунди спрямо Педро Акоста, който ще потегли втори.

Световният шампион Франческо Баная беше с 0.842 по-бавен от Маркес и ще стартира трети, точно пред своя основен конкурент за титлата Хорхе Мартин.

Мартинатора имаше едно падане в петия завой в първото си излизане, което го принуди да направи решителната си атака с резервната си машина и той завърши на 0.876 зад първия.

 

Пилотът на Прамак Дукати ще раздели втората редица с Алекс Маркес и своя съотборник Франко Морбидели. Брад Биндър, Мигел Оливейра и Раул Фернандес ще оформят третия ред, а зад тях на четвъртия ще застанат Йоан Зарко и двамата пилоти на Априлия Алейш Еспаргаро и Маверик Винялес, който бяха изключително бавни, завършвайки на съответно 3.346 и 3.760 секунди зад Маркес.

 

В края на първата фаза на квалификацията най-бърз с време от 1:47.958 беше Биндър, който заедно с Акоста се класири за втория сегмент. Пилотът на Tech3 ГасГас беше с 0.060 по-бавен от своя бъдещ съотборник, а на 0.068 зад него завърши и Марко Бедзеки, който ще стартира 13-ти.

 

До него на петата редица ще застане и последният победител от Гран При на Арагон Енеа Бастианини, който има много труден уикенд на „Моторланд Арагон“. Джак Милър ще потегли 15-ти, а на шестата редица ще се наредят Фабио Ди Джанантонио, Фабио Куартараро и Такааки Накагами. Аугусто Фернандес, Лука Марини и Алекс Ринс ще разделят седмия ред, докато Жоан Мир ще бъде самотен от осмия.

 

Уикендът за Гран При на Арагон, 12-ти кръг за сезон 2024 в MotoGP, продължава в 16:00 часа българско време със спринта, който ще бъде с продължителност от 11 обиколки. Основното състезание на „Моторланд Арагон“ е предвидено за 15:00 часа утре и ще може да бъде следено на живо на Sportal.bg.