0

Т ой никога не е играл в голям клубен отбор и така и не стига до НХЛ, но в рамките на по-малко от три години стана световен и олимпийски шампион по хокей.
Марко Антила се превърна в национален герой във Финландия, където негово име носят зала, улица и дори вид наденица. Чашите с лика му се продават като топъл хляб, а на Антила беше посветена и песен. Всичко това се случи след първенството на планетата през 2019-а, когато капитанът на националния отбор вкара единствения гол срещу Русия в полуфинала, а на финала отбеляза две от попаденията, включително и победното за 3:1 над Канада.

Затворник

Игрите в Пекин обаче започнаха по възможно най-нещастния начин за Марко, който 18 дни преди тях даде положителен тест за коронавирус. На заминаване за олимпиадата всичките му резултати бяха негативни, но при пристигането в китайската столица той отново бе положителен. Местните власти веднага го поставиха в пълна изолация за 6 дни. В първите от тях единственото му забавление били разговорите със семейството и приятелите по телефона, тъй като телевизорът в стаята не работел.


“Чудех се дали изобщо ще играя на този турнир. Бях просто един самотник, затворен на 10 квадратни метра за 144 часа. Никак не беше лесно, защото знаех, че са минали три седмици от заразяването ми, а ме третираха като болен. Но аз съм твърд характер и съм последният, който се отказва в тежка ситуация”, заяви Антила, който през цялото време поддържал физическа форма в стаята си и не се задъхал и за секунда, когато стъпил отново на леда.

Според треньора Юка Ялонен китайците измъчили играча му с лоша храна и му причинили страхотен стрес. „Домакините потъпкаха човешките му права, защото Марко беше напълно здрав и прекара цяла седмица с отбора, преди да пристигнем, без да разболее никого. Трябваше да му се носи храна от олимпийското село до карантинния хотел и до него тя стигаше студена“, възмути се Ялонен.

В крайна сметка Антила се завърна в редиците на тима си за втория мач, вкара два гола, а на финала подаде на Ханес Бьорнинен за победната шайба срещу Руския олимпийски комитет. Така финландците ликуваха с историческа първа титла от зимни игри. “Лека-полека започнах да си представям олимпийския медал на гърдите ми, а целта ни бе просто да стигнем до този турнир и да се забавляваме. Златото е сбъдната мечта за всички ни”, увери 36-годишният Антила.

“Когато той вкарва, головете винаги са много важни. Чак е странно как го прави. Марко е изключително важен за нас и освен това е лидер, който всеки в отбора следва. Резултатът е налице", похвали съотборника си бившият защитник в НХЛ Сами Вантанен.

Марко с купата за световен шампион през 2019 г.

 Марко с купата за световен шампион през 2019 г.
Getty.com

Ръст

Освен със своето трудолюбие и отборен дух Антила е известен и със своя ръст от 203 см и слабо тяло, нещо рядко срещано в хокея. „Разликата във височината ни е 40 см, но за повече от 10 години брак свикнах с това“, смее се преданата съпруга на Марко - Хайди.

Покрай дългата кариера на хокейния Питър Крауч, която минава през Финландия, Русия и Швеция, блондинката се е научила на търпение. Двамата живеели в различни градове през първите пет години от връзката си. Тя започва като летен романс през 2006-а, когато Хайди тъкмо е започнала да следва в университета за учител по танци. „Бяхме на 200 км един от друг и се връщах всеки уикенд в родната ни Лемпяаля, но той не искаше и да чуе за раздяла. За мен беше важно да завърша, а Марко също правеше това, което му харесва. Когато завърших, се преместих при него. В Русия не можех да работя заради езиковата бариера. Например във Волжск нямаше хотели и живеехме в Ледения дворец. Мъжът ми бе единственият чужденец и единственият ни приятел беше едно бездомно куче. В Швеция успях да работя по специалността си. Научих езика и намерих много приятели“, разказва Хайди, която навръх Бъдни вечер 2010-а получава предложение за брак. „Поисках й ръката в дома ми от детството, сред цветя и шампанско. Когато дадох на Хайди пръстена, се сетих, че няма нужда да й купувам и коледен подарък“, смее се Марко.

С Хайди и дъщеричката им Ита

 С Хайди и дъщеричката им Ита
Телеграф

През 2017-а любимата жена го дарява с дъщеря Ита. Паралелно с отглеждането на детето тя успява да завърши и магистратура за учител по изобразително изкуство. Доволна е, че за разлика от другите спортни съпруги, е успяла да изгради собствена кариера, и то в преподавателката сфера, изключително уважавана в 5,5-милионна Финландия.

„Не е приятно да си вкъщи с децата, когато мъжът ти отсъства много. Животът ни с Марко обаче беше добър, от самото начало се влюбих в неговата нежност и доброта“, споделя Хайди, която твърди, че Антила си е останал същият въпреки изведнъж споходилата го популярност.

Всъщност Марко участвал в три световни шампионата и на игрите в Пьончан 2018, като все играел поддържаща роля в националния, преди да блесне на световното в Братислава през 2019 г. „Бях  там с него, а после публичните му изяви нараснаха толкова лавинообразно, та се наложи да прекъснем ремонта на къщата си – спомня си Хайди. - Ала това не боли, защото далеч не сме чистници и педантични хора. Тайната ни е, че ако нещо се обърка, го приемаме с чувство за хумор“.

Финландците нарекоха Марко с гальовния прякор Мьоркьо

Финландците нарекоха Марко с гальовния прякор Мьоркьо – герой от книгите за муминтролите на известната писателка Туве Янсон. На български този образ е преведен като Мората или Мразка. Въпреки че е олицетворение на самотата и е толкова студена, че земята под нея замръзва безвъзвратно и става безплодна, в края на историята става ясно, че Мората в действителност не е зла, а просто много самотна.