0

Х орхе Мартин спечели третия си полпозишън от началото на сезона в MotoGP, след като триумфира в квалификацията за Гран При на Италия.

Лидерът в генералното класиране в кралския клас стори това с нов абсолютен рекорд на „Муджело“.

Пилотът на Прамак Дукати записа 1:44.504 в своята първа летяща обиколка във втората фаза на квалификацията, което се оказа напълно достатъчно, за да си гарантира той първата позиция на стартовата решетка за спринта и основното състезание в Италия.

Втори в квалификацията завърши световният шампион Франческо Баная, който бе с 0.043 по-бавен от Мартин.

Италианецът ще стартира втори в спринта, но ще трябва да започне основното състезание от петото място, заради наказанието, което той получи след петъчните тренировки на „Муджело“. Тази санкция на Баная ще позволи на Маверик Винялес да потегли втори в Гран При на Италия. Пилотът на Априлия бе с 0.183 по-бавен от Мартин днес.

Четвърти в квалификацията остана Марк Маркес, който имаше шанс да спечели втория си полпозишън за сезона, тъй като беше в много силна обиколка в заключителните минути на сесията. Той обаче прекали с агресията на влизането в десетия завой - „Скарперия“ и се озова на земята, губейки шанса да стартира първи. Все пак за него тази позиция е отлична на фона на последните два уикенда във Франция и Каталуния, в които той трябваше да стартира съответно 13-ти и 14-ти.

Петото място в квалификацията днес остана за Енеа Бастианини, а шести се класира преминалият през Q1 Франко Морбидели, които бяха със съответно 0.376 и 0.392 по-бавни от Мартин. Зад тях на третата редица днес и утре ще застанат Педро Акост, Алекс Маркес и Алейш Еспаргаро, а най-бавни в Q2 бяха Алекс Ринс и съотборниците в Тракхаус Априлия Мигел Оливейра и Раул Фернандес, които ще оформят четвъртата редица на стартовата решетка.