0

Х орхе Мартин спечели своя четвърти пореден спринт в MotoGP, след като триумфира в късата надпревара на пистата „Мандалика“ в Индонезия. По този начин за първи път в своята кариера испанецът оглави генералното класиране в кралския клас, след като досегашният лидер Франческо Баная завърши едва осми днес.

Мартин стартира шести и в първите метри спечели едно място, след което до края на първия от 13-те тура се справи и с Брад Биндър (КТМ), за да се изкачи на четвъртата позиция. До средата на втората обиколка пилотът на Прамак Дукати изпревари и Фабио Куартараро (Ямаха), след което трябваше да се потруди малко, за да стигне до челото.

Още в средата на петия тур Мартин успя да изпревари тръгналия от полпозишъна Марини, с едно много късно спиране за десетия завой.

След това, за отрицателно време, той стопи аванса от близо секунда на Винялес и с нова маневра на десетия завой испанецът изпревари своя сънародник. Това се случи в деветата обиколка, а след като поведе Мартин нямаше проблеми до финала и стигна до заслужена победа.

Втори завърши Марини, а тройката допълни неговият съотборник Марко Бедзеки, който чак в последната обиколка се справи с Винялес. Пилотът на Априлия все пак завърши четвърти, а точки днес взеха още Куартараро, Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати), Енеа Бастианини (Дукати), Баная (Дукати) и Джак Милър (КТМ).

С победата си днес Мартин оглави генералното класиране, в което с актив от 328 точки той води със 7 пред Баная. Тройката, с пасив от 56, допълва третият от днес Бедзеки, който кара в Индонезия по-малко от седмица, след като счупи дясната си ключица.

Освен че оглави класирането при пилотите, с победата си днес Мартин донесе и титлата при конструкторите на Дукати. За италианския тим това е четвърта поредна титла при производителите след тези от 2020, 2021 и 2022.

Основното състезание за Гран При на Индонезия, 15-ти кръг за сезон 2023 в MotoGP, е предвидено за 10:00 часа българско време утре.