0

О тборът на Германия спечели срещу Сърбия с 83:77 (23:26, 24:21, 22:10, 14:20) на финала в Манила и за първи път в историята си стана световен шампион по баскетбол. 

Във финала имаше и българско присъствие – нашата Елеонора Рангелова бе технически делегат. Тя се оказа нещо като кадем за шампионите, които в предишните си 2 мача (с Латвия и САЩ) побеждаваха само с по 2 точки разлика с голямо треперене.

Тимът на треньора Гордън Херберт грабна златото с отличен колективен баскетбол, като не допусна нито една загуба по време на първенството. В герой за германците се превърна гардът на Лос Анджелис Лейкърс Денис Шрьодер, който завърши с 28 точки и дирижираше играта на целия отбор.

Началото на мача бе по-скоро за сърбите, които имаха по-голяма успеваемост от стрелбата за три точки. 

Със само 3 т. аванс от първата четвърт, те видяха как той се стопява още в началото на втората част.

На полувремето равновесието бе пълно -  47:47, като в последните секунди  Шрьодер изпусна стрелба от близко разстояние.

Германия нанесе своя удар в третата четвърт, която спечели с 22:10 и натрупа аванс от повече от десет точки, оказал се шампионски.

Тимът на Светослав Пешич все пак натисна в последната четвъртина и сякаш бе пред късен обрат.

Решаващият момент във финала бе 48 секунди преди края на мача, когато гардът на Фенербахче Марко Гудувич пропусна от стрелбата за тройка и възможността да изравни резултата. 

В последните 55 секунди Гудурич бе големият грешник за сърбите, като пропусна три добри възможности да вкара за три точки, в самия край на мача това направи при отчаян опит и играчът на Партизан Алекса Аврамович, който бе най-резултатен за тима си с 21 точки. 

В отсъствието на най-добрия във финалната серия на НБА Никола Йокич, Василие Мицич и Никола Калинич, Богдан Богданович от Атланта Хоукс се нагърби с ролята на лидер на сърбите, като водеше добре играта на тима, но не му вървеше при стрелбата в този финал.

Франц Вагнер допринесе за победата на Германия с 19 точки, а Йоханес Фоигтман добави още 12. 

Богданович все пак реализира 17 точки за Сърбия, а Филип Петрушев завърши с 10. 

Денис Шрьодер бе избран за най-полезен играч във финала. 

Източник: БТА