0

С амо два дена след като обяви оттеглянето си от MotoGP в края на годината Алейш Еспаргаро спечели мечтан полпозишън за домашната си Гран При на Каталуния в Барселона.

Испанецът, който е израснал в покрайнините на пистата „Каталуния“, стигна до първата позиция на старта със своята последна бърза обиколка в квалификацията. В нея той записа време от 1:38.190, което и нов абсолютен рекорд на испанското трасе.

Еспаргаро постигна мечтан полпозишън в Каталуния

 Еспаргаро постигна мечтан полпозишън в Каталуния

С тази си обиколка пилотът на Априлия победи с 0.031 секунди световния шампион Франческо Баная. Трети на старта ще бъде Брад Биндър, който изостана с 0.144 от Еспаргаро, но за него този резултат е много силен след последната стартова позиция в Льо Ман преди две седмици.

Втората редица ще бъде за Педро Акоста, Фабио Ди Джанантонио и Хорхе Мартин, който падна във втория завой във второто си излизане на пистата в Q2. Буквално в същия момент и на същото място на земята се озова и неговият съотборник в Прамак Дукати Франко Морбидели, който ще трябва да потегли десети, точно зад Раул Фернандес, Алекс Ринс и Джак Милър, които ще разделят третата редица. А до Морбидели на четвъртия ред ще застанат Енеа Бастианини и Маверик Винялес.

Спринтът за Гран При на Каталуния, шести кръг за сезон 2024 в MotoGP, започва днес в 16:00 часа българско време.