0

М ексиканският пилот Серхио Перес победи стартиралия от поул-позишън Шарл Льоклер и спечели Гран При на Сингапур във Формула 1. А съотборникът му в Ред Бул Макс Верстапен (Нидерландия) явно ще трябва да изчака още една седмица, за да триумфира с втората поредна титла в световния автомобилен шампионат.

Времето на Перес днес е 2:02:15.238 часа, следван от Льоклер на 7.595 секунди и от Сайнс на 15.305. Топ 6 допълниха Ландо Норис и Даниел Рикардо – и двамата от Макларън, както и Ланс Строл от Астън Мартин.

За Перес това е втора победа през сезона след тази в Гран При на Монте Карло и четвърти успех в кариерата изобщо. На 2-о и 3-о място днес се наредиха дуото от Ферари Шарл Льоклер и Карлос Сайнс. 

Веднага след края на състезанието победителят беше даден за разследване от екипа на Ферари заради нарушение при влизането на колата за сигурност, и беше наказан от Световната федерация по автомобилизъм (ФИА), но запазва днешната си победа в Гран При на Сингапур във Формула 1. Още по време на самото състезание днес на пистата Марина Бей стана ясно, че Перес е нарушил правилата, свързани с поведението му спрямо колата за сигурност.

Според документа на ФИА, Серхио и представител на отбора Ред Бул са били привикани при стюардите, защото "не са се движили в рамките на десет дължини на колата на Safety Car".

Но Перес запазва победата си, тъй като ФИА му налага две наказания. Първото е 5 секунди от времето му, а второто – порицание за неспортсменско поведение. В реалното състезание той изпревари Шарл Льоклер с близо 7.6 секунди, което е достатъчно за победата му дори при санкция.

"Стюардите изслушаха водача на кола 11 (Серхио Перес), представителя на отбора и прегледаха видео доказателства. Член 55.10 от Спортните правила на ФИА за Формула 1 изисква водачът да се придържа в рамките на 10 дължини от автомобила за безопасност, след като бъде вкаран на пистата, докато светлините не изгаснат. Кола 11 беше водещата в 36-та обиколка по време на втория период на колата за безопасност в състезанието. Нарушението е направено между 13-и и 14-и завой. И това се случи въпреки предупреждението, издадено от директора на състезанието, се казва в становището на ФИА. Те добавят, че първото наказание е порицание, а едва втората – пет секунди.

Но след това решение Перес запазва четвъртата си победа в кариерата и втора за сезона.

Верстапен трябваше да се задоволи със седмо място в състезанието, което не се проведе в пълната дистанция от 61 обиколки, но приключи след два часа поради по-бавни времена за обиколка, дължащи се на условията – мокра писта, плюс няколко фази на колата за безопасност. 

Пилотът от Нидерландия можеше да спечели днес титлата с победа и в комбинация с други резултати също в негова полза. Но явно ще трябва да вземе шанса си следващия уикенд в Япония.

Серхио Перес показа, че е един от най-добрите пилоти на градски трасета и спечели състезанието за Гран При на Сингапур във Формула 1. 

Перес взе преднина от самото начало, като в първите няколко обиколки трябваше да удържа атаките на Карлос Сайнс. В един момент обаче той Шарл Льоклер – първи във вчерашната квалификация, излезе на 2-ото място.

Стартът на състезанието се забави с 65 минути заради проливен дъжд, който се изля на пистата Марина Бей в Сингапур. Тази страна прие за първи път старт от Световния шампионат от две години насам, като паузата беше принудителна заради пандемията от коронавирус.

Най-добре тръгна пилотът на Ред Бул Серхио Перес, който се ориентира в обстановката и на мократа писта, и изпревари победителя от вчерашната квалификация Шарл Льоклер (Монако). Карлос Сайнс задмина Хамилтън, а световният шампион Макс Верстапен изостана и позволи да бъде избутан на 10-а позиция.

Още преди 10-ата обиколка Перес и Сайнс започнаха да увеличават преднината си, а първите двама отпаднали бяха китаецът Чжоу Гуоню и Николас Латифи. Отпадането на китаеца стана причина и за влизане на кола за сигурност на трасето. След 13-ата обиколка Льоклер се върна на мястото, от което тръгна и изпревари Сайнс, за да се залепи веднага след водача Перес.

До средата на дистанцията на три пъти беше вкарвана виртуална кола за сигурност, а Серхио Перес водеше с 3.1 секунди пред Льоклер.

До края на състезанието битката за крайния успех днес беше между Чеко Перес и Льоклер, като разстоянието в един момент беше скъсено само на 1.5 секунди. В 52-ата обиколка Льоклер допусна нова грешка, този път при влизането в 16-ия завод и отново мексиканецът направи аванс от 3.1 секунди. 

След 4 обиколки преднината на Перес мина 5-те секунди, което беше успокояващо предвид очакваното наказание, а накрая стигна и до 7.4 секунди.

В генералното класиране начело е Верстапен с 341 точки, пред Льоклер с 237 и Серхио Перес с 235.

Класиране за голямата награда на Сингапур във Формула 1:

1. Серхио Перес (Мексико) Ред Бул - 2:02:15.238 часа
2. Шарл Льоклер (Монако) Ферари - на 7.595 секунди
3. Карлос Сайнс (Испания) Ферари - на 15.305
4. Ландо Норис (Великобритания) Макларън - на 26.133
5. Даниел Рикардо (Австралия) Макларън - на 58.282
6. Ланс Строл (Канада) Астън Мартин - на 61.330
7. Макс Верстапен (Нидерландия) Ред бул - на 63.825
8. Себастиан Фетел (Германия) Астън Мартин - на 65.032
9. Люис Хамилтън (Великобритания) - на 66.515
10. Пиер Гасли (Франция) Алфа Таури - на 74.576
11. Валтери Ботас (Финландия) Алфа Ромео - на 93.844
12. Кевин Магнусен (Дания) Хаас - на 97.610
13. Мик Шумахер (Германия) Хаас - на 1 обиколка
14. Джордж Ръсел (Великобритания) Мерцедес - на 2 обиколки
  . Юки Цунода (Япония) Алфа Таури - незавършил
  . Естебан Окон (Франция) Алпин - незавършил
  . Александър Албон (Тайланд) Уилямс - незавършил
  . Фернандо Алонсо (Испания) Алпин - незавършил
  . Николас Латифи (Канада) Уилямс - незавършил
  . Чжоу Гуаню (Китай) Алфа Ромео - незавършил

Класиране при пилотите:
1. Макс Верстапен (Нидерландия/Ред Бул) - 341 точки
2. Шарл Льоклер (Монако/Ферари) - 237
3. Серхио Перес (Мексико/Ред Бул) - 235
4. Джордж Ръсъл (Великобритания/Мерцедес) - 203
5. Карлос Сайнс (Испания/Ферари) - 202
6. Люис Хамилтън (Великобритания/Мерцедес) - 170
7. Ландо Норис (Великобритания/Макларън) - 100
8. Естебан Окон (Франция/Алпин) - 66
9. Фернандо Алонсо (Испания/Алпин) - 59
10. Валтери Ботас (Финландия/Алфа Ромео) - 46
11. Даниел Рикардо (Австралия/Макларън) - 29
12. Себастиан Фетел (Германия/Астън Мартин) - 24
13. Пиер Гасли (Франция/Алфатаури) - 22
14. Кевин Магнусен (Дания/Хаас) - 22
15. Ланс Строл (Канада/Астън Мартин) - 13
16. Мик Шумахер (Германия/Хаас) - 12
17. Юки Цунода (Япония/АлфаТаури) - 11
18. Чжоу Гуаню (Китай/Алфа Ромео) - 6
19. Александър Албън (Тайланд/Уилямс) - 4
20. Ник де Фрийс (Нидерландия/Уилямс) - 2

Класиране при конструкторите:
1. Ред Бул - 576
2. Ферари - 439
3. Мерцедес - 373
4. Макларън - 129
5. Алпин - 125
6. Алфа Ромео - 52