0

Ш ампионът при конструкторите Мерцедес представи болида си за новия сезон във Формула 1, с който ще карат пилотите Люис Хамилтън и Джордж Ръсел. 

"Сребърната стрела" W13 ще дебютира с революционните регулации в най-престижната автомобилна надпревара, които принудиха отборите да изградят изцяло нови автомобили.

През тази година Мерцедес се връща към историческия сребрист цвят на болида, след като през последните два сезона отборът заложи на черното в знак на подкрепа към движението против расова дискриминация.

"За нас водещ мотив в работата е да конструираме автомобил, който позволява да се борим за титлите. В момента не знаем дали това ще бъде реалност, но имаме такива надежди. Специално Люис и Джордж са доволни и това е добра начална точка", каза директорът на отбора Тото Волф.

Мерцедес доминира изцяло в ерата с хибридни двигатели, която започна през 2014 г. Отборът спечели всички титли при конструкторите за този период и изпусна само една при пилотите, като това се случи миналата година срещу Макс Верстапен от Ред Бул.

При представянето на болида Люис Хамилтън най-накрая наруши мълчанието си и говори за пръв път от злополучното за него Гран при на Абу Даби на 12 декември. 
37-годишният британец настоя, че никога не е казвал, че спира с Формула 1, независимо от неприятния край на кампанията му за световната титла през миналата година.

„Никога не съм казвал, че ще спра със спорта. Обичам това, което правя и е огромна привилегия да работя с тази голяма група от хора. Имаш усещането, че си част от семейство. Няма друго подобно усещане“, каза седемкратният световен шампион.

Връщайки се към моментите след състезанието на пистата Яс Марина Хамилтън, който се появи заедно с новия си съотборник Джордж Ръсел и шефа на „сребърните стрели“ Тото Волф, добави: „Беше труден период за мен и време, в което трябваше да си направя равносметка и да се концентрирам върху настоящето. Семейството ми бе до мен и създадохме страхотни спомени. В крайна сметка стигнах до момент, в който реших, че отново ще атакувам през новия сезон и ще работя с Тото и Джордж“.

Новият сезон във Формула 1 стартира на 20 март с Гран при на Бахрейн на пистата Сахир.