0

Ф ондация "Сърцето на Йелена" с подкрепата на ЛАЙЪНС КЛУБ София Св. Иван Рилски и ЛАЙЪНС КЛУБ София Св. Архангел Михаил кани на Втория международен турнир по голбал за купата на България. В надпреварата се включва националният ни отбор по голбал и 7 чуждестранни отбора.

Двубоите от турнира ще се проведат на 1 и 2 юли 2023 г. в спорта зала "Файърбол", намираща се в София, ул. "Константин Костенечки" БИЦ ИЗОТ, корпус 4. Входът е свободен.

Голбал е единственият специализиран отборен спорт за незрящи у нас. Измислен е след края на Втората световна война, за да се рехабилитират и ресоциализират незрящите ветерани. Целта на всеки отбор е да реализира повече голове във вратата на противника. Размерът на игрището е като при волейбола, а играчите се ориентират по звука на звънчета в топката. Самата топка е доста тежка и наподобява медицинската топка.

Тази година се навършват 40 години голбал в България и поради тази причина ще се организира международно дерби. В него ще вземат участие 8 държави, 64 състезатели и треньори в 2-дневна битка за купата на България. Това ще ни постави на международната спортна карта с турнир, направен по учебник.