0

П ървият българин световен рекордьор в плуването Петър Мицин се надява да реализира огромния си потенциал на олимпиадата в Париж догодина. Роденият във Велинград състезател постигна исторически успех за българското плуване с три европейски титли на шампионата за юноши в Белград, световен рекорд за юноши на 400 метра свободен стил и два покрити нормативи "А" за Париж на 400 и 800 метра свободен стил и рекорд на шампионатите на 800 метра свободен стил.

"Изключително съм радостен и благодарен на моя треньор и федерацията. Постигнах сериозни резултати и няма как да не съм щастлив. Сега ми предстои световно първенство за юноши в Израел, а преди това европейско за младежи до 23 години в Дъблин", каза Мицин на пресконференция днес.

Личният му треньор Николай Вакареев заяви, че Мицин е съчетал най-добрите качества на всички негови досегашни възпитаници.

"Много съм доволен от постигнатото в Белград. Радостен съм за двете спечелени квоти за Париж, това беше и основната цел. Петър има много добра техника, гъвкава мускулатура, което му помага да не получава схващания. Силен е и при обръщанията, където печели доста и създава дискомфорт на противниците. Изключително трудолюбив и съсредоточен в басейна, на моменти дори аз го спирам. Събрал е най-доброто от тези, с които съм работил", каза Вакареев, цитиран от БТА.

Президентът на Българска федерация по плувни спортове Георги Аврамчев обяви, че се надява на осем олимпийски квоти за Париж 2024.

"Моето желание е да вземем осем квоти за Париж. Имаме и две щафети, които са близо до участие. На прав път сме и резултатите го показват. Идва много качествено поколение. Климатът в отбора е перфектен. Планираме лагери извън България, по желание на плувците, които учат в САЩ, може да прекъснат образованието за една година, за да се готвят целенасочено за олимпиадата", коментира Георги Аврамчев.

Треньорът на националния отбор Кристиян Минковски очаква силни резултати от тримата български представители на световното първенство във Фукуока, което започва на 23 юли.

"Подготовката върви по план. Вярвам, че състезателите ще постигнат силни резултати и оттам ще имаме добри класирания", каза Минковски.

Той добави, че един от участниците на шампионата във Фукуока Йосиф Миладинов пристига в неделя, здрав е и от него се очаква силно представяне в Япония.

Другите двама участници - Любомир Епитропов и Габриела Георгиева, се надяват да представят България по най-добрия начин на световното първенство.

"Надявам си да зарадваме близки, приятели и любители на плуването", каза Епитропов.

"Не искам да се натоварвам с излишни очаквания, надявам се да си подобря времената", добави Георгиева.